10 powodów, by jeść jabłka

10 powodow by jesc jablka
10 powodow by jesc jablka
10 powodów by jeść jabłka

Większość osób nie potrzebuje jakiś szczególnych powodów, by codziennie jeść jabłko. Te łatwo dostępne owoce są mocno zakorzenione w naszych nawykach żywieniowych, jedzą je nie tylko dorośli, ale także dzieci. Ich właściwości zdrowotne są bardzo rozmaite, niektóre wręcz mogą wydać się dziwne.

1. Bielsze zęby

Jedzenie jabłek nigdy nie zastąpi dokładnego szczotkowania zębów, ale pozwoli pozbyć się części bakterii z ust oraz pobudzi wydzielanie śliny. Jeśli więc martwisz się, że przez cały dzień w pracy nie masz dostępu do szczoteczki, na lunch zabierz jabłko.

2. Jabłka są bogate w błonnik

To dobra wiadomość dla wszystkich na diecie. Jabłka zawierają stosunkowo mało kalorii (około 50 – 80, w zależności od rodzaju), ale mimo tego sprawiają, że czujemy się syci. Nie zawierają tłuszczu.

 

3. Szczególnie czerwone odmiany zawierają antyoksydanty,

które nie tylko pozwalają nam zachować młody wygląd, ale również wspomagają system immunologiczny i niwelują wpływ stresu.

 

4. Są łatwo dostępne.

To jeden z niewielu polskich owoców, który bez problemu można kupić przez cały rok, także zimą i jesienią. Jedz zdrowo i wspieraj polskich rolników.

 

5. Są łatwe do przenoszenia.

W przeciwieństwie do nazbyt soczystych gruszek czy niezbyt poręcznych truskawek, jabłko można zabrać jako drugie śniadanie do aktówki lub szkolnego plecaka.

 

6. Zmniejszają poziom cholesterolu w organizmie.

To znowu zasługa szczególnego błonnika, który wiąże się z niektórymi tłuszczami, co obniża poziom cholesterolu.

 

7. Obniża ryzyko zachorowań na raka i choroby serca

Niektórzy badacze uważają też, że regularne spożywanie jabłek może obniżać ryzyko zachorowań na raka, kataraktę i ogólnie choroby serca.

 

8. Duży wybór smaków.

Nie lubisz jabłek? Raczej po prostu jeszcze nie trafiłeś na swój ulubiony rodzaj. Na świecie jest około 7 500 różnych odmian, jest więc z czego wybierać.

 

9. Wzmacniają serce

Według medycyny chińskiej jabłka wzmacniają serce, nawilżają płuca i ogólnie wspomagają przepływ energii w ciele.

 

10. Bogate w witaminy

Są bogate w witaminę C, A i flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne. Zjedzenie jabłka może więc być dobrym posunięciem, jeżeli czujemy, że przeziębienie się zbliża.

 

Comments

comments