7 zdrowych sosów dla Ciebie

7 zdrowych sosów

7 zdrowych sosów

Zdrowe jedzenie potrzebuje zdrowej oprawy. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na zdrowe i nietuczące sosy do sałatek, owoców i mięs.

  • Zamiast majonezu używaj jogurtu naturalnego lub śmietany. Jeżeli jesteś na diecie, wybierz wersję light.
  • Sposób na wyśmienity DIP: na sitko rozłóż gazę lub filtr do kawy, na to wylej jogurt naturalny. Zostaw w lodówce na około dobę. Woda się odsączy, a pozostały jogurt stanie się bardzo gęsty. Dodaj do niego przyprawy: paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie – na co tylko masz ochotę. Świetne do surowych warzyw lub mięsa. Będzie bardziej syty jeśli dodasz do niego startego parmezanu.
  • Tak przygotowany gęsty jogurt, zamiast przyprawiać, możesz posłodzić stewią, miodem lub brązowym cukrem. W takiej formie będzie stanowił świetny dodatek do owoców.
  • Ketchup, podobnie jak przecier pomidorowy, w dużej mierze składają się z białego cukru. Zamiast niego korzystaj więc z pomidorowej passaty. Możesz ją doprawić pieprzem lub ostrą papryką.
  • Również na podstawie passaty stworzysz sos barbeque. Dodaj nieco miodu i sosu Worcester, wszystko wymieszaj na gładką masę. Idealny do dań z grilla.
  • Do świeżej sałaty i pomidorów idealnie sprawdzi się sos na bazie dobrej oliwy. Wymieszaj oliwę w szklance z odrobiną wody i przyprawami, a następnie polej sosem sałatkę na chwilę przed podaniem. Zamiast oliwy możesz też użyć oleju lnianego.
  • Sól możesz zastąpić octem balsamicznym, który dodaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu.   

Sosy najlepiej przygotowywać samemu. Gotowe są pełne wzmacniaczy smaków, które oszukują nasz organizm i przytępiają zmysły. Nie mówiąc już o konserwantach i sztucznych składnikach, które zupełnie niepotrzebnie dodajemy do codziennego posiłku.

Comments

comments