Sałatka z pieczonym brokułem, papryką, orzechami włoskimi i serem

Sałatka z pieczonym brokułem, papryką, orzechami włoskimi i serem

Przepis na sałatkę z pieczonym brokułem, papryką, orzechami włoskimi i serem

Sałatka z pieczonym brokułem, papryką, orzechami włoskimi i serem
Sałatka z pieczonym brokułem, papryką, orzechami włoskimi i serem

 

Ostatnio odkryliśmy olej lniany i zaczęliśmy używać go w naszej kuchni bardzo często. Okazuje się, że ten olej ma najwięcej kwasów omega-3 – nawet więcej, niż słynny z tego tran. Zdaniem Richarda Doll’a, brytyjskiego naukowca, stosowanie oleju lnianego w codziennej diecie mogłoby zapobiec 450 zgonom dziennie – w samej Wielkiej Brytanii(!). Dzięki swoim właściwościom olej lniany wspomaga trawienie, odporność, przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, obniża poziom „złego cholesterolu”, wspiera rozwój neuronów u dzieci i – uwaga, drogie Panie – przywraca równowagę hormonalną i łagodzi objawy PMS… Oraz wiele, wiele więcej. Ale zanim zaczniecie kurację olejem lnianym, najpierw spróbujcie go w naszej nowej, pysznej sałatce.

Sałatka z pieczonym brokułem, papryką, orzechami włoskimi i serem
Sałatka z pieczonym brokułem, papryką, orzechami włoskimi i serem

 

Sposób przygotowania sałatki z brokułem

– średni brokuł

– sałata rzymska lub kapusta pekińska

– papryka czerwona

– papryka żółta

– 100 gram sera gorgonzola (albo ser pleśniowy niebieski)

– 30 gram orzechów włoskich

– sos balsamiczny

– olej lniany lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania sałatki z brokułem

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy podzielonego na różyczki brokuła i żółtą paprykę pokrojoną w grubsze paski. Warzywa możemy posolić. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180º i pieczemy przez 20-30 minut. Jeśli używamy mrożonych brokułów – raz na jakiś czas otwieramy piekarnik, żeby wypuścić parę wodną.

Sałatka z pieczonym brokułem, papryką, orzechami włoskimi i serem
Sałatka z pieczonym brokułem, papryką, orzechami włoskimi i serem

Ser gorgonzola kroimy w kostkę, paprykę czerwoną w cienkie paski, sałatę rzymską lub kapustę pekińską myjemy i rozdrabniamy.

W misce umieszczamy sałatę, czerwoną paprykę i dwie łyżki oleju. Dodajemy upieczone brokuły i żółtą paprykę oraz pokrojony ser gorgonzola. Całość mieszamy, polewamy sosem balsamicznym i posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

Możemy podać sałatkę na ciepło – wtedy za sprawa gorącej papryki i brokułu, ser się podtopi.

Smacznego!

Sałatka z pieczonym brokułem, papryką, orzechami włoskimi i serem
Sałatka z pieczonym brokułem, papryką, orzechami włoskimi i serem

Comments

comments