Bób – na dietę i dla ciężarnych

Bób – na dietę i dla ciężarnych

Bób – na dietę i dla ciężarnych
Bób – na dietę i dla ciężarnych

 

Bób należy do rodziny roślin strączkowych i jako taki ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim jest drogocennym źródłem białka i kwasu foliowego.

Kto przede wszystkim powinien sięgać po bób?bób

  • Wegetarianie. Bób jest bogatym źródłem białka – w stu gramach ugotowanego bobu znajduje się go aż 7,60 g. Dobrze zastępuje białka pochodzenia zwierzęcego.
  • Kobiety w ciąży. 100 g bobu dostarcza dziennej dawki kwasu foliowego, potrzebnego dla prawidłowego rozwoju dziecka. Spożywanie jego odpowiedniej dawki jest ważne szczególnie w II trymestrze.
  • Anemicy – poza kwasem foliowym bób zawiera także dużą dawkę żelaza.
  • Osoby na diecie. Bób jest dość kaloryczny (100 g to 110 kcal) i ma wysoki wskaźnik glikemiczny, zawiera za to mało tłuszczu. Przede wszystkim jednak zapełnia żołądek i zapewnia długie uczucie sytości, czyli chroni nas przed podjadaniem.

Po bób nie powinny sięgać osoby z problemami gastrycznymi i chorą trzustką. Nie musimy też jeść bobu codziennie – warto jednak robić to raz na dwa – trzy dni, ponieważ sezon na bób trwa krótko.

Młody bób ma cienką skórkę i można jeść go nawet na surowo. Gotowanie i obieranie pozbawia go dużej dawki witamin i składników odżywczych. Gotowanie bobu z łyżką cukru sprawi, że warzywo nie będzie nas wzdymać. W Polsce bób gotuje się zazwyczaj 15 – 30 minut,. Japończycy zaś sugerują gotować go nie dłużej niż przez 3 – 5 minut.

Bób jest świetnym dodatkiem do sałatek i można wykorzystać go do nadziewania mięsa, a dodany do wywaru jest wspaniałym pomysłem na nietypową zupę krem. Jeżeli obieranie kilograma bobu wydaje Ci się nazbyt pracochłonne, możesz kupić obrany bób mrożony, dostępny przez cały rok. 

Comments

comments