Brukselka w pomidorach i papryce z kaparami

Brukselka w pomidorach i papryce z kaparami

Brukselka inaczej – nie samodzielnie, a w fantastycznym sosie z papryki i pomidorów. Lubimy ją jeść jako urozmaicenie obiadu i dodatek do mięsa, a nawet na zimno, na przykład ze świeżym pieczywem.

Składniki sałatki z brukselką:

Brukselka w pomidorach i papryce z kaparami
Brukselka w pomidorach i papryce z kaparami

– 350 g brukselki

– 3 pomidory

– 1 duża żółta papryka

– 1 ząbek czosnku

– 2-3 łyżki kaparów odsączanych z zalewy

– oliwa z oliwek

Brukselka w pomidorach i papryce z kaparami
Brukselka w pomidorach i papryce z kaparami

Sposób przygotowania sałatki z brukselką:

Brukselkę umyć, odciąć końce i oderwać brzydkie liście z  wierzchu, pokroić na połówki. Pomidory obrać i pokroić w większa kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.

Brukselka w pomidorach i papryce z kaparami
Brukselka w pomidorach i papryce z kaparami

Do garnka wlać dwie łyżki oliwy z oliwek, dodać czosnek. Gdy czosnek się delikatnie zarumieni dodać paprykę i pomidory. Doprawić solą i cukrem. Gotować na małym ogniu około 20 minut, warzywa powinny zmięknąć.

Do sosu dodać brukselkę, gotować jeszcze 10-15 minut.

Przed podaniem wymieszać z odsączonymi z zalewy kaparami.

 

Brukselka w pomidorach i papryce z kaparami
Brukselka w pomidorach i papryce z kaparami
Brukselka w pomidorach i papryce z kaparami
Brukselka w pomidorach i papryce z kaparami

Comments

comments