Dynia to nie tylko halloweenowa ozdoba

Dynia halloween

Każdego roku, pod koniec października, dynia staję się najbardziej popularnym warzywem, a dostawcy często nie nadążają z dostawami do sklepów. Jednak dynia to nie tylko halloweenowa ozdoba, ale i warzywo o którym nie powinniśmy zapominać w pozostałych miesiącach roku.

Dynia halloween
Dynia halloween

Zimowe odmiany dyni można przechowywać w odpowiednich warunkach nawet przez kilka miesięcy. Dlatego możemy cieszyć się nimi przez całą jesień i zimę, a nawet wczesną wiosną. To świetna wiadomość, bo dynia to kopalnia składników odżywczych.

Kupując dynię, wybierajmy odmiany hodowane lokalnie, o intensywnie pomarańczowej skórce i miąższu – to oznacza, że warzywo jest bogate w karoten. 100 g przeciętnej dyni pokrywa 100% zapotrzebowania na witaminę A u dzieci oraz około połowy zapotrzebowania u dorosłych. To szczególnie ważne właśnie zimą, gdy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest mocno ograniczony. Dynia to również bogate źródło potasu, fosforu i wapnia, za to nie znajdziemy tutaj sodu.

Dynia jest idealna dla osób odchudzających się – 100 g produktu to tylko 280 kcal, a warzywo jest bardzo sycące i idealnie nadaje się do przeróżnych potraw. Dynia ma także pozytywny wpływ na męską potencję – to zasługa cynku, który między innymi wpływa na żywotność plemników. Dynia jest więc polecana parom, które starają się o dzieci. Nie warto z niej rezygnować także, gdy „zadanie” zostanie wykonane – dynia ma także działanie przeciwwymiotne, jej spożywanie jest więc wskazane dla kobiet skarżących się na poranne nudności.

Dynia w kuchni

Dynia halloween
Dynia halloween

Duża ilość wartości odżywczych to nie jedyny powód, by często sięgać po dynię w kuchni. Skłania do tego różnorodność jej zastosowań. Surowy miąższ jest wodnisty i ma bardzo neutralny smak, świetnie więc nadaje się do innych dań. Surowa i starta dynia to dobra podstawa do racuchów (dzięki niej można zminimalizować użycie mąki). Pieczona może zastąpić surówkę albo puree do obiadu (zamiast bardziej kalorycznych ziemniaków), zmiksowana z wywarem lub bulionem – pyszną kremową zupę. Z dyni można zrobić także syrop (gotując ją z przyprawami korzennymi), który umożliwi nam podawanie kawy niczym w modnej kawiarni.

Kupując dynię w całości, nie pozbywajmy się jej miąższu, ale najpierw wydłubmy z niego pestki. Te następnie możemy wysuszyć w piekarniku w niezbyt wysokiej temperaturze. To przekąska nie tylko smaczna, ale także niezwykle zdrowa – dzięki kwasom tłuszczowym i fitosterolom polecanym przy leczeniu miażdżycy. Pozyskane w ten sposób pestki są z pewnością tańsze i zdrowsze niż te, które możemy kupić w szczelnie zapakowanych plastikowych torebkach.

 

Baner