Grill na zielono

Warzywa i Owoce z Grilla
Warzywa i Owoce z Grilla
Warzywa i Owoce z Grilla

Grillowanie to aktywność wymarzona nie tylko dla mięsożerców. Z rusztu świetnie smakują także owoce i warzywa, które mogą stanowić samodzielne danie lub towarzyszyć daniom mięsnym i rybnym.

Na grillu możemy przyrządzić dowolne owoce i warzywa. Czas ich pieczenia będzie różnić się w zależności od typu jedzenia czy nawet sposobu, w jaki zostało ono pokrojone. Warzywa i owoce pieczemy na średnim lub niewielkim ogniu – najlepiej położyć je z boku, a główne miejsce pozostawić mięsu lub rybie.

Na przystawkę

Na początek możemy przygotować pyszne jarskie przystawki. W tej roli idealnie sprawdzą się pomidory: przekrajamy je na pół, usuwamy gniazda nasienne i zastępujemy je twarożkiem. Żeby całość wyglądała efektowniej, pomidory możemy obwiązać długą nitką szczypiorku. Ten zaś sparzamy wcześniej w gorącej wodzie, żeby stał się bardziej podatny. Takie pomidory grillujemy na tacce przez kilka minut – wystarczy, żeby stały się ciepłe. W wersji dla mięsożerców możemy szczypiorek zastąpić cieniutkim plasterkiem boczku – wówczas musimy jednak poczekać aż mięso się wytopi.

Danie główne

Tutaj dobrze sprawdzą się duże, twarde warzywa jak bakłażan czy cukinia. Kroimy je na plastry grubości centymetra, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem i ziołami – według upodobania. Grillujemy po obu stronach aż staną się miękkie. Jarskie cheeseburgery stworzymy nakładając dwa krążki na siebie, a w środek wkładając gruby plaster sera, który rozpuści się pod wpływem ich temperatury. Całość możemy doprawić sosem na bazie pomidorów.

Znacznie skrócimy czas grillowania ziemniaków, jeżeli najpierw je podgotujemy. Ugotowane ziemniaki możemy pokroić w talarki, przyprawić ostrą papryką, posiekanym czosnkiem i pokrojoną drobno cebulką, zapakować w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i położyć na grillu lub bezpośrednio w żarze.

Na deser

W roli deseru idealnie sprawdzą się różne owoce. Najłatwiej przygotować banana – wystarczy nieobrany ze skórki owoc położyć na ruszcie, najlepiej już na początku przygotowań. Wówczas powinien być gotowy zaraz po obiedzie. Z grilla pysznie smakuje też pieczony ananas – tego możemy kupić w całości i pokroić w plastry. Wycinamy niejadalny środek i kładziemy plastry bezpośrednio na ruszcie i pieczemy przez kilka minut po obu stronach. Następnie, już na talerzyku, możemy owoc polać czekoladą lub sosem waniliowym.

Mniejsze owoce najłatwiej grillować po przekrojeniu na połówki. W ten sposób przyrządzimy jabłka lub gruszki, a jeżeli wolimy bardziej egzotyczne potrawy – także mango. Przed grillowaniem, usuwamy pestki lub gniazda nasienne i delikatnie przyprawiamy. Ściągamy z grilla, kiedy owoce stają się miękkie

Comments

comments