Grillowy sos sezamowy

sos sezamowy

Przepis na grillowy sos sezamowy

Tym razem coś dla wielbicieli grilla – sos, który doskonale smakuje z grillowanymi mięsami czy warzywami. Zróbcie coś miłego dla siebie i swoich bliskich i podajcie go zamiast kupnego ketchupu. 

Składniki sosu sezamowego:

sos sezamowy
sos sezamowy

– 5 stołowych łyżek sezamu

– 1 duża lub 2 mniejsze cebule

– 2-3 łyżeczki curry

– 150 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)

Sposób przygotowania sosu sezamowego:

Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu praż sezam do momentu zarumienienia, mieszaj uważając, by się nie przypalił. Uprażony przesyp do miseczki.

sos sezamowy
sos sezamowy

Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki stołowe oliwy, dosyp 2-3 łyżeczki curry, wymieszaj i dodaj posiekaną cebulkę. Smaż przez chwilę po czym przesyp do miseczki. Po wystygnięciu składników, połącz jogurt naturalny z uprażonym sezamem i cebulką w curry. Wymieszaj. Można doprawić pieprzem do smaku.

sos sezamowy
sos sezamowy
sos sezamowy
sos sezamowy
sos sezamowy
sos sezamowy

Comments

comments