Jak rozgrzać się zimą?

Jak rozgrzać się zimą
Jak rozgrzać się zimą
Jak rozgrzać się zimą

Kiedy słupek rtęci spada w dół mamy ochotę na słodycze i tłuste dania. Póki jednak nie wykonujemy ciężkiej pracy na mrozie, a wręcz ograniczamy naszą aktywność, nie powinniśmy zwiększać liczby spożywanych kalorii. Lepiej jeść tyle samo, ale nieco zmienić produkty.

Zdrowe tłuszcze

Obecnie, większość osób – szczególnie tych na diecie – panikuje na sam dźwięk słowa tłuszcz. Często tak bardzo identyfikujemy go z naszymi problemami z (nad)wagą, że zapominamy jak ważny jest on dla naszej diety. Nie inaczej jest zimą.

Przede wszystkim sięgajmy po tłuszcze rozsądnie: te z mięsa, spożywane w nadmiernych ilościach, nie są zdrowe dla naszego organizmu. Zamiast tego należy wybierać produkty bogate w kwas oleinowy: oliwę z oliwek czy tłoczony na zimno olej rzepakowy. Bogate w zdrowe tłuszcze są także tłuste ryby, takie jak makrela, węgorz, tuńczyk czy śledzie – powinniśmy spożywać ich około 250 g tygodniowo. Migdały i inne orzechy sprawdzą się w roli przekąski lepiej niż słodycze.

Przygotowując pieczeń starajmy się wybierać chudsze kawałki mięsa albo odcinajmy największe fragmenty tłuszczu przed przygotowywaniem potrawy. Mięso podajmy z gorącą kaszą lub ryżem, które rozgrzeją organizm i wzmogą uczucie sytości.

Rozgrzewające zupy

Zimą ciągnie nas do słodyczy i niezdrowych, tłustych dań, ponieważ organizm szuka źródeł łatwej do przetworzenia energii. Możemy tego uniknąć, jeśli dostarczymy mu odpowiednich substancji spożywczych w gorących posiłkach. Rozgrzewające zupy warzywne, krupnik albo tradycyjny rosół z kury mogą zastąpić wiosenne i letnie surówki i sałatki na zimno. Zupa to także świetny pomysł na śniadanie – rozgrzeje organizm i przygotuje nas na opuszczenie ciepłego domu i wyjście na mroźne ulice.

Comments

comments