Jak zastąpić świeże owoce jesienią

Jak zastąpić świeże owoce jesienią

Jedzenie świeżych owoców jest niezwykle istotne dla naszego zdrowia, sylwetki oraz dobrego samopoczucia. Co jednak robić zimą i jesienią, gdy hodowane na słońcu owoce i warzywa znikają?

Jak zastąpić świeże owoce jesienią
Jak zastąpić świeże owoce jesienią

Po pierwsze – przygotuj się. Zanim zima rozpocznie się na dobre, skorzystaj z bogactwa letnich i jesiennych smaków i spróbuj zamknąć je do słoika. Wbrew pozorom, robienie własnoręcznych przetworów wcale nie jest trudne. Chociaż kupowanie gotowych dżemów i innych wyrobów jest tańsze i szybsze, to tylko własne przetwory dadzą Ci pewność co do ich składu.

Po drugie – nie kupuj warzyw bez zapachu i smaku. W okresie jesienno-zimowym sklepy nie rezygnują ze sprzedawania świeżych warzyw i owoców, ale łatwo zauważyć, że nie są to te same produkty, które kupujemy w sezonie. Nie tylko są droższe, ale przede wszystkim pozbawione charakterystycznego smaku i zapachu – co oznacza, że były pędzone w sposób sztuczny i wcale nie są dobrym źródłem witamin. Co niektórym może wydawać się dziwne, o wiele zdrowiej jest jeść owoce mrożone. Szukaj tych, które nie zawierają cukru, ale w składzie mają 100% owoców lub warzyw.

Po trzecie – skup się na owocach egzotycznych. W Polsce trwa zima, ale nie znaczy to, że resztę świata też skuł lód. W wielu rejonach właśnie teraz trwają zbiory – dlaczego by z nich nie skorzystać? Nie przypadkiem właśnie zimą możemy kupić najsmaczniejsze cytrusy, takie jak cytryny, pomarańcze czy grejpfruty.

Po czwarte – mieszaj. Każdego dnia upewniaj się, że sięgasz po różne produkty – dzięki temu zapewnisz organizmowi pełen komplet witamin. Owoce i warzywa można ogólnie podzielić na 5 grup kolorystycznych, z których każda dostarcza innych składników odżywczych. Owoce czarne, jak aronia czy jagoda, to niezastąpione źródło witaminy C i poprawa koncentracji. Warzywa białe (np. popularny czosnek) wiążą się z poprawą odporności, zielone usuwają toksyny z organizmu, żółte i pomarańczowe mają zbawienne działanie na cerę i dostarczają organizmowi karotenu. Warzywa i owoce czerwone są zaś bogatym źródłem potasu.  

 

Comments

comments