Jak zdrowo się odżywiać?

Zrozumienie wielkości porcji

Jak zdrowo się odżywiać – wskazówki i rady

 

Jak zdrowo się odżywiać
Jak zdrowo się odżywiać

Wszyscy wiedzą, jak ważne są w zdrowej diecie owoce i warzywa.  Jednak większość ludzi nie jada wystarczająco dużo tych ważnych artykułów spożywczych, a zwiększenie konsumpcji owoców i warzyw jest prawdopodobnie najlepszym sposobem na poprawę zdrowia i samopoczucia. Jedzenie owoców i warzyw nie musi być katorgą. W końcu owoce i warzywa są pyszne, łatwe do kupienia i przyrządzenia.

W dodatku owoce i warzywa są bogate w antyoksydanty, które są ważne dla zdrowej diety. Antyoksydanty zostały uznane za efektywne w walce z zapobieganiu nowotworom, chorobom serca oraz nawet odwracaniu oznak starzenia się. W dodatku owoce i warzywa są wspaniałym źródłem pierwiastków śladowych i innych mikroelementów. Te ważne pierwiastki nie są dostępne w żadnej tabletce witaminowej. Muszą one być dostarczane w codziennej zdrowej diecie.

 Rady, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa

  •   Jeżeli to możliwe, wybieraj owoce świeże. Zawierają one więcej wartości odżywczych, niż mrożone i suszone.
  •   Pomimo tego, że świeże warzywa są najlepsze, to mrożone i konserwowe świetne są poza sezonem. Kupując owoce w puszkach, unikaj tych w syropie, a optuj za tymi w wodzie lub soku.
  •   Wybieraj owoce i warzywa w różnych kolorach. Te kolorowe są nie tylko ładniejsze, ale wykazują też wiele innych wartości odżywczych. Na przykład, żółte i pomarańczowe owoce i warzywa są dobrym źródłem beta karotenu, zaś zielone, liściaste warzywa zawierają dużo witaminy C i wapnia.
  •   Uważaj, w jaki sposób gotujesz warzywa. Szybkie gotowanie na parze, w mikrofalówce z dodaną wodą mineralną jest najlepszym sposobem na zapobieganie utraty wartości odżywczych podczas gotowania.
  •   Dodając minimalnie masła, margaryny czy oleju, warzywa pozostaną najzdrowsze.  Większość warzyw może być przyprawianych wywarem, niskokalorycznym jogurtem albo kawałkami świeżych owoców.

Zrozumienie wielkości porcji

Zrozumienie wielkości porcji
Zrozumienie wielkości porcji

Wszyscy słyszeliśmy wskazówki od rządu, by jeść od 5 do 10 porcji owoców i warzyw dziennie. Takie rozmowy o porcjach mogą być czasami zagmatwane, więc zobaczmy z czego składają się te porcje.

 

 

 

 

 

Porcją owoców i warzyw może być:

  •  Średniej wielkości kawałek owocu, taki jak jabłko, banan czy pomarańcza
  •  Jeden duży kawałek owocu, taki jak kantalup, melon czy ananas
  •  Dwa kawałki małego owocu, taki jak kiwi czy śliwka
  •  Szklanka truskawek, malin lub winogron
  •  Połowa szklanki świeżej sałatki owocowej
  •  Połowa szklanki duszonych owoców lub puszkowanych owoców
  •  Jedna czwarta szklanki suszonych owoców
  •  Jedna czwarta szklanki czystego soku owocowego
  •  Połowa szklanki gotowanych, konserwowych lub mrożonych owoców
  •  Ok. 85 gr sałaty

W przeciwieństwie do innych rodzajów pożywienia, jeżeli chodzi o owoce i warzywa, to więcej znaczy lepiej. Podczas planowania i przygotowania dań, ważne jest wcześniejsze zaplanowanie i zawarcie jak najwięcej porcji owoców i warzyw. Poprawne planowanie dań i zakupów jest najlepszym sposobem do osiągnięcia rekomendowanej minimalnej dawki  owoców i warzyw(czyli 5 razy dziennie).

Kilka rad dla zdrowia:

  •  Zaopatrz lodówkę w zdrowe przekąski takie jak seler liściasty i marchew.
  •  Trzymaj miskę ze zdrowymi owocami, takimi jak pomarańcze, jabłka i banany, na ladzie w kuchni lub na stole w jadalni.
  •  Codziennie rano pij szklankę 100% soku jabłkowego, pomarańczowego lub winogronowego.
  •  W chłodny dzień rozgrzej się ciepłą miską zupy jarzynowej.
  •  Jedz przynajmniej jedną sałatkę dziennie. Kombinuj z różnymi dodatkami, takimi jak brokuły, kiełki, marchew i zielona papryka.
  •  Podjadaj owoce takie jak jabłka i pomarańcze. Suszone owoce takie jak morele czy rodzynki są praktyczne i bogate w wartości odżywcze.
  •  By urozmaicić kanapki dodawaj do nich kiełki, ogórki, sałatę i pomidory.
  •  Udekoruj dania posiekaną lub startą marchewką.
  •  Postaraj się przy każdym wieczornym posiłku mieć przynajmniej dwie porcje warzyw.
  •  Bądź kreatywny w przyrządzaniu chińszczyzny z warzyw dla rodziny i przyjaciół.
  •  Dodawaj do potraw grillowanych warzywa i szaszłyki owocowe.
  •  Używaj pieczonych jabłek i gruszek – są to zdrowe desery owocowe.
  •  Dodawaj takie warzywa jak marchew, kapustę, cebulę, soczewicę i groszek do zup, potrawek i dań zapiekanych.

Comments

comments