Jakie warzywa i owoce jeść zimą?

Jakie warzywa i owoce jeść zimą
Jakie warzywa i owoce jeść zimą
Jakie warzywa i owoce jeść zimą

Warzywa i owoce powinniśmy jeść przez cały rok. Obecnie w supermarketach możemy kupić niemal wszystkie płody natury także jesienią i zimą – to chyba dobrze, prawda? No właśnie, okazuje się, że nie.

Pomidory, truskawki, jagody i inne typowe wiosenne i letnie produkty, które znajdujemy w sklepach zimą, zazwyczaj są pędzone sztucznie – całkiem łatwo to rozpoznać: brakuje im tego charakterystycznego, pełnego smaku i właściwie nie mają zapachu. Prawdziwy problem polega jednak na tym, że tak „spreparowane” owoce są bardzo ubogie w wartości odżywcze i witaminy, co z kolei jest złe dla organizmu. Jeśli więc jesz dużo warzyw, a mimo tego czujesz się osłabiony, podatny na infekcje itd., to czas zmienić swoją dietę.

Na szczęście, jesienią i zimą nie brakuje produktów, na które akurat trwa sezon, dostarczą nam więc wszelkich koniecznych składników, a przy okazji nie wydamy na nie fortuny.

Produkty polskie

Jabłka to typowe jesienno-zimowe owoce, na które sezon zaczyna się wczesną jesienią, a kończy w okolicach marca. Wśród bardzo licznych odmian każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Podobnie w przypadku gruszek, z tym że tutaj sezon kończy się już w grudniu.

Zimą nie zabraknie także warzyw. Na niektóre sezon kończy się wraz z ostatnimi dniami roku, dlatego warto się pospieszyć: brokuł, kalafior, brukselka, buraki wniosą do kuchni wiele kolorów i smaków. Do marca możemy cieszyć się smakiem szpinaku (odmiany zimowej), włoszczyzny – podstawowego składnika wielu zup czy dyni, która jest idealnym dodatkiem tak do mięsa, jak i deseru.

Zza granicy też dobre

Dla większości z nas święta nie mogłyby istnieć bez zapachu mandarynek i pomarańczy. Nic dziwnego, ponieważ sezon na cytrusy zaczyna się w listopadzie i trwa aż do lutego. To właśnie teraz kupimy najsłodsze i najtańsze sztuki. Banany co prawda dostępne są u nas przez cały rok, ale najsmaczniejsze docierają do Polski właśnie od października do lutego.

Słodkie kiwi o delikatnej skórce zjemy właśnie w grudniu, a mango, pomelo i ananas najlepiej będą smakować od listopada do lutego, a czasem nawet marca.

 

Comments

comments