Makaron ze szpinakiem i twarogiem

makaron ze szpinakiem i twarogiem

Przepyszne i syte, do tego i zdrowe danie ze szpinakiem i twarogiem. O właściwościach szpinaku wszyscy wiemy, a jego rewelacyjne połączenie z twarogiem, choć nie jest odkryciem, to jednak w tym wydaniu jest to potrawa zupełnie nowa i oryginalna. Można nawet powiedzieć że autorska :)  W okresie kiedy nasza córeczka była dwu, trzytygodniowym niemowlakiem, szukaliśmy ciekawych potraw i przepisów, które ubarwiłyby monotonną dietę karmiącej mamy. Z krótką listą składników, które można było bezpiecznie spożywać, „laboratorium kuchenne” przystąpiło do ciężkiej pracy. I tak oto któregoś popołudnia powstało pesto szpinakowo-twarogowe, czy jak kto woli: spaghetti z twarogiem i szpinakiem. Z biegiem czasu, nasz przepis troszeczkę się zmieniał, odważniej go przyprawialiśmy, jak i eksperymentowaliśmy z innymi składnikami. Postanowiliśmy jednak nie chować dłużej tej tajemnej receptury przed światem i podzielić się z wami przepisem na makaron ze szpinakiem i twarogiem w jego najprostszej oryginalnej formie.

Składniki potrawy:

– 250 g  twarogu tłustego lub półtłustego

– 250 g  drobno rozdrobnionego szpinaku mrożonego

– makaron spaghetti

– masło

– czosnek, najlepiej świeży, może być też granulowany

makaron ze szpinakiem i twarogiem
makaron ze szpinakiem i twarogiem – składniki

Sposób przygotowania makaronu ze szpinakiem i twarogiem:

Przygotowanie dania ze szpinakiem jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Poziom trudności jest na poziomie przygotowania dania z proszku i sprowadza się do ugotowania makaronu. A więc nasz makaron gotujemy „al dente”. Każdy rodzaj makaronu doskonale się nadaje, uważam jednak, iż potrawa prezentuje się najlepiej z makaronem typu spaghetti.

Do garnka wrzucamy masło i roztapiamy je na wolnym ogniu. Dodajemy nasze przyprawy, czyli sól, pieprz i czosnek. Jak najbardziej można dodać ziół prowansalskich, bazylii, oregano. Następnie dodajemy zamrożony jeszcze szpinak. Na wolnym ogniu, pilnując aby nie przypaliło się, pracujemy nad szpinakiem aby się rozmroził i podgrzał. Do miękkiego już szpinaku, dodajemy rozdrobniony twaróg. Całość gotujemy razem, mieszając od czasu do czasu, aż składniki utworzą jedną masę.

Podajemy na talerzach lub w półmisku, układamy makaron i na wierzch polewamy szpinakiem. Można ozdobić pomidorkami.

Jeżeli znudzi wam się już ten przepis, proponuję oprócz twarogu dodać sera typu feta. Absolutnie polecam wersję makaronu ze szpinakiem i twarogiem na ostro, z dużą ilością aromatycznego pieprzu czarnego i zielonego!

makaron ze szpinakiem i twarogiem
makaron ze szpinakiem i twarogiem
makaron ze szpinakiem i twarogiem
makaron ze szpinakiem i twarogiem

makaron ze szpinakiem i twarogiem
makaron ze szpinakiem i twarogiem

 

Comments

comments