Mrożone owoce i warzywa – czy to jest zdrowe?

Mrożone owoce i warzywa – czy to jest zdrowe?
Mrożone owoce i warzywa – czy to jest zdrowe?
Mrożone owoce i warzywa – czy to jest zdrowe?

Owoce i warzywa odgrywają ogromną rolę w zdrowej i zbilansowanej diecie. Co jednak zrobić zimą, kiedy cena – a przede wszystkim jakość – dostępnych warzyw znacząco różni się od tego, co jemy latem?

Kiedy do wyboru mamy sztucznie hodowane w szklarniach produkty, zdrowiej i taniej będzie skupić się na mrożonkach. Mrożenie to stara i zdrowa metoda przechowywani żywności – ubytek walorów smakowych i witamin jest minimalny. Nie wszystkie warzywa w równym stopniu nadają się do mrożenia. Te bogate w wodę, jak sałata czy ogórki, a z owoców melony, arbuzy i tym podobne nie będą apetyczne po rozmrożeniu.

Mrozić oczywiście możemy samemu, ale zakładając, że nie każdy dysponuje pokaźnych rozmiarów chłodnią, prędzej czy później będziemy musieli udać się do sklepu. Skąd jednak mamy mieć pewność, że kupione w foliowym opakowaniu mrożonki są zdrowe?

Po pierwsze, wystarczy odrobina rozsądku, żeby stwierdzić, że producenci kupują produkty do mrożenia kiedy te są najtańsze, czyli w pełni sezonu. Dzięki temu możemy mieć pewność, że dojrzewały one raczej na słońcu i świeżym powietrzu niż w szklarni. Najnowsze badania pokazują, że mrożone jedzenia może mieć nawet więcej wartości odżywczych niż świeże.

Po drugie, zamrażanie oznacza, że produkty nie mogą się zepsuć. Nie ma więc sensu dodawać do nich substancji konserwujących, a nawet cukru czy soli. Znalezienie produktu, którego jedynym składnikiem jest sam owoc lub warzywo, jest więc bardzo proste. To oznacza także mniej kalorii.

Korzystanie z mrożonek jest bardzo szybkie – mrożone warzywa zazwyczaj wystarczy włożyć do mikrofali albo przez chwilę gotować we wrzątku. Tak samo owoce – można je po prostu wyjąć z zamrażalki. Żadnego obierania, mycia, krojenia itp. Wyciągnięcie mrożonki z lodówki jest równie proste co odwinięcie batonika z folii czy otworzenie torebki chipsów.

Mrożonki występują we wszystkich możliwych wariantach, jako mieszanki lub pojedyncze produktu. Różnią się ceną, jakością i sposobem pakowania. Są zdrowe i równie pyszne jak świeże, jednak zazwyczaj ich cena jest znacznie niższa. Szczególnie osoby na diecie powinny zawsze mieć awaryjną paczkę w zamrażalniku – obojętnie czy trzeba szybko przygotować obiad czy akurat najdzie cię ochota by szybko coś przekąsić.

Comments

comments