Najsmaczniejsze sałatki do grilla

sałatka do grilla

Kiedy pogoda sprzyja, najchętniej spędzamy czas na łonie natury, a jedzenie przyrządzamy na grillu. Aby dopełnić mięsne danie, najlepiej sprawdzi się sałatka. Lekka i delikatna lub pożywna i sycąca – wybór jest niemal nieograniczony.

sałatka do grilla
sałatka do grilla

Jeżeli wybieramy się na grilla gdzieś w terenie, najłatwiej będzie sałatkę przygotować w domu. Świetnym dodatkiem do posiłku będą różnego typu sałatki ziemniaczane. Prostym, ale wykwinty przepisem są ziemniaki w sosie majonezowo-jogurtowym z suszonymi pomidorami. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy, dodajemy około pól małego opakowania jogurtu pomieszanego z łyżką majonezu, przyprawami i poszatkowanymi świeżymi ziołami. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki suche, suszone pomidory. Ziemniaki nie powinny tonąć w sosie – dzięki temu danie będzie lżejsze. Do kiełbasek idealnie będą pasować ziemniaki połączone z podsmażaną cebulką i czosnkiem. Dla tych, którzy preferują tradycyjne rozwiązania, odpowiednim wyborem będzie tradycyjna sałatka jarzynowa – w tym wypadku należy jednak pamiętać, że może ona szybko się zepsuć pozostawiona na słońcu.

Zamiast majonezu i śmietany, możemy wykorzystać dressing na bazie oliwy lub oleju. Dzisiaj na sklepowych półkach dostaniemy go w wielu odmianach, by wymienić chociaż orzechowy, lniany, winogronowy – każdy ma specjalne właściwości oraz charakterystyczny smak, które nadadzą niezwykłego aromatu naszym daniom. Najszybciej będzie porwać umyte liście sałaty i pokroić na cząstki pomidora. Żeby nasza sałatka miała jeszcze bardziej śródziemnomorski styl, dodajmy do niej oliwki zielone lub czarne. W wersji na słodko, oliwki możemy zastąpić winogronami – tutaj najlepsze będą odmiany niezawierające pestek. Do sałatek idealnie nadaje się też kiwi oraz awokado – to ostatnie jest jednak bardzo tłuste (ale również zdrowe!) i trzeba wziąć to pod uwagę dodając oliwę lub olej.

W upalne dni każdy najchętniej sięga po soczyste owoce i warzywa. Jeżeli nie mamy czasu lub ochoty na przygotowanie sałatek, ograniczmy się do pokrojenia w pasy melona – Włosi często podają go wraz z wędlinami. Także na polskim grillu idealnie spełni się w roli dodatku – lekki, przyjemnie gasi pragnienie i jest na tyle neutralny w smaku, by idealnie pasować do każdego dania.

Comments

comments