Oryginalny zawijaniec curry z ciasta francuskiego, kapusty i mięsa

zawijaniecx250

Baner
Ciasto francuskie curry z kapustą i mięsem, to bardzo ciekawy i oryginalny przepis. Tym bardziej oryginalny, iż powstał, całkowicie przypadkiem, w naszej kuchni. Natychmiast zakochaliśmy się w tej potrawie i od tej pory regularnie gości na naszym stole. Zawijaniec z ciasta francuskiego jest bardzo lubiane oraz chętnie przyrządzane przez naszych przyjaciół i rodzinę, dlatego też jest stałym uczestnikiem spotkań towarzyskich.

Składniki:

1 kg  kapusty kiszonej

0,5 kg  mięsa mielonego

Paczka curry

2 opakowania ciasta francuskiego (znajdziecie w biedronkach)

oliwa

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności warto przygotować kapustę. Kapustę kiszoną delikatnie przepłukać i odsączyć oraz dodatkowo rozdrobnić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić 1/3 opakowania curry i wymieszać z oliwą. Następnie dodać kapustą kiszoną i porządnie wymieszać z oliwą i curry. Kapustę zasmażać, do zeszklenia przez około 20 minut.

Na osobnej patelni usmażyć rozdrobnione mięso mielone. Dodać 1/3 opakowania curry, doprawić solą oraz pieprzem. W trakcie smażenia pilnujemy aby nie powstały zbyt duże grudki miesa.

Następnie wymieszać ze sobą uprzednio przygotowaną kapustę i mięso mielone oraz dodać 1/3 opakowania curry. Ostudzoną mieszankę pozawijać na roladkę w ciasto francuskie.

Gotowe zawijańce układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego na około 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15-20 minut

Koszt przygotowania: około 20 złotych.

Świetne na ciepło, jako danie główne. Wyśmienite na zimno, jako przekąska, idealny dodatek do barszczu czerwonego.

Smacznego !!!
Baner

skladnikiciasto francuzkieprzygotowanie_01przygotowanie_02przygotowanie_03zawijasymniamw calej okazaloscii gotowe

Comments

comments