Pieczony łosoś ze szpinakiem

Pieczony łosoś ze szpinakiem

Zbliżające się święta to czas kiedy szukamy ciekawych pomysłów kulinarnych. I choć zawsze sięgamy po sprawdzone i tradycyjne potrawy, często na naszym stole znajdują się nowe oryginalne a nawet „experymentalne” dania. Tym razem chcieliśmy wam zaproponować pomysł na ciekawą potrawę wigilijną. Przepyszny pieczony łosoś ze szpinakiem, będzie zdrową i ciekawą pozycją na wigilijnym stole oraz świetnym pomysłem na obiad w zimowe dni.

Pieczony łosoś ze szpinakiem
Pieczony łosoś ze szpinakiem

 

Składniki pieczonego łososia:

– Łosoś

– 200 g – Szpinaku rozdrobnionego mrożonego

– Pomidory koktajlowe / pomidory suszone

-przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek

Pieczony łosoś ze szpinakiem
Pieczony łosoś ze szpinakiem

-masło

-cytryna

 

Sposób przygotowania potrawy z łososia:

Łososia układamy na folii aluminiowej ,skraplamy cytryną, dodajemy masła i przyprawiamy (sól, pieprz, majeranek, czosnek – wyciśnięty lub granulowany). Zawijamy folię pozostawiamy na minimum 20 minut, aby rybka przeszła przyprawami.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na 20-30 minut.

Pieczony łosoś ze szpinakiem
Pieczony łosoś ze szpinakiem

Na oliwie podsmażamy szpinak. W zależności od sezonu i dostępności wybieramy pomidory koktajlowe lub suszone.

Pomidory suszone dodać do miękkiego szpinaku do patelni . Łososia wyciągamy z folia, na nim układamy szpinak z pomidorami suszonymi.

Druga możliwość: łososia wyciągamy z folia, na nim układamy szpinak i posypujemy świeżymi soczystymi pomidorami koktajlowymi.

 

Smacznego!

Pieczony łosoś ze szpinakiem
Pieczony łosoś ze szpinakiem
Pieczony łosoś ze szpinakiem
Pieczony łosoś ze szpinakiem

Comments

comments