Przepis na Wielkanoc: Jajka faszerowane

Przepis Na Wielkanoc - jajka faszerowane

Na wielu polskich stołach w Wielkanoc znajdziemy przynajmniej jeden rodzaj faszerowanych jajek. Dzisiaj proponujemy Wam ich tradycyjną wersję. Zawsze wychodzi i zawsze smakuje, co ważne, gdy przygotowujemy wiele dań w tym samym czasie. Ozdobiliśmy je stosownie do okazji (rzeżuchą i papryką), ale jajka możemy podawać przez cały rok, dekorując na przykład pietruszką lub koperkiem. Smacznego!

Przepis Na Wielkanoc - jajka faszerowane
Przepis Na Wielkanoc – jajka faszerowane

Składniki jajek faszerowanych na Wielkanoc:

– 5 jajek
– 8-10 średnich pieczarek
– 2 małe cebule lub jedna większa
– 1-2 łyżki majonezu
– sól, pieprz
– rzeżucha do dekoracji 

Sposób przygotowania jajek faszerowanych na Wielkanoc:

Przepis Na Wielkanoc - jajka faszerowane
Przepis Na Wielkanoc – jajka faszerowane
Pieczarki obieramy, kroimy, odrobinę solimy i pieprzymy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 5 minut.
Cebulę drobno siekamy i również podsmażamy na łyżce oliwy, do momentu zarumienienia.
Jajka gotujemy na twardo, czekamy do ostygnięcia, przecinamy na połówki i wyciągamy żółtko.
Przepis Na Wielkanoc - jajka faszerowane
Przepis Na Wielkanoc – jajka faszerowane
Do pojemnika rozdrabniacza kuchennego wrzucamy ostygnięte pieczarki i cebulę, dodajemy żółtko, całość mielimy. Rozdrobniony farsz mieszamy z majonezem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka, na koniec ozdabiamy rzeżuchą.
Przepis Na Wielkanoc - jajka faszerowane
Przepis Na Wielkanoc – jajka faszerowane
Przepis Na Wielkanoc - jajka faszerowane
Przepis Na Wielkanoc – jajka faszerowane

Comments

comments