Pyszne koktajle z blendera na lato

Pyszne koktajle z blendera na lato

Pyszne koktajle z blendera na lato
Pyszne koktajle z blendera na lato

Smaczne, orzeźwiające, pełne witamin pozytywnej energii – to właśnie świeże letnie koktajle. Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe – wystarczy po prostu wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować wszystko na gładką masę. Z dodatkiem słomki i lodu, w ładnej szklance, staną się hitem każdej letniej imprezy.

Do przyrządzenia koktajlu nie potrzeba wiele. Punkt pierwszy do baza, którą może stanowić mleko (chude, jeżeli koktajl ma być w wersji light), jogurt naturalny lub mleko acidofilne. Do przygotowania niektórych przyda się także woda.

Drugi element to owoce – najlepiej nadadzą się świeże, ale możemy wykorzystać również mrożone, szczególnie, gdy nie ma sezonu na nasze ulubione składniki. Korzystanie z gotowych, mrożonych produktów jest też znacznie łatwiejsze – nie musimy myć czy obierać truskawek, wystarczy wrzucić je do blendera bezpośrednio z opakowania. Nie tylko owoce powinny trafiać do koktajli. Równie popularnym składnikiem jest szpinak czy sałata rzymska.

Wreszcie dodatki, które często decydują o efekcie końcowym. Łasuchy, które uwielbiają sięgać po coś słodkiego, zamiast ciastka powinny wybrać koktajl dosłodzony łyżeczką miodu czy truwii lub innego zdrowego słodziku. Kilka listków mięty i sok z cytryny sprawią, że napój będzie bardziej orzeźwiający, a łyżeczka kawy będzie miała działanie pobudzające. Namoczone wcześniej w wodzie lub mleku otręby sprawią, że napój będzie jeszcze zdrowszy i bardziej sycący.

Krok czwarty: mieszaj. W Internecie można znaleźć dziesiątki przepisów na różne koktajle, ale najlepiej po prostu łączyć nasze ulubione składniki i nie bać się eksperymentować. Poniżej kilka przykładowych przepisów.

Zdrowy koktajl truskawkowy – wystarczy szklanka kefiru naturalnego lub owocowego i szklanka świeżych bądź mrożonych truskawek. Całość miksujemy z łyżką oleju lnianego, dzięki któremu napój zyska lepszą konsystencję oraz stanie się jeszcze zdrowszy. Taki koktajl to nie tylko bomba witamin i niezbędnych dla naszego zdrowia kultur bakterii, ale również sposób na poprawę trawienia.

Koktajl bananowo-kawowy: banan jako owoc niedrogi i dostępny przez cały rok idealnie nadaje się do tworzenia koktajlów. Pokrojonego na kawałki banana wrzucamy do naczynia i zalewamy szklanką zimnego mleka. Możemy zmiksować go już teraz – najbardziej podstawowy koktajl jest już gotowy. Dla urozmaicenia do napoju możemy dodać jedną lub dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej (możemy też dolać łyżkę zaparzonej kawy). Taki koktajl możemy dosłodzić cukrem lub miodem albo dodać do niego cynamon lub kardamon (obie przyprawy świetnie pasują do kawy).

Koktajl zielony ma charakterystyczny, wyrazisty kolor i smak. Do stworzenia jego porcji potrzebujemy około 2 – 3 szklanek szpinaku (jego objętość znacznie zmniejszy się w trakcie mielenia), garść kiełków, łyżeczkę soku z cytryny oraz jedno jabłko, które obieramy ze skóry i kroimy na dość małe części. Do tego dolewamy około pół szklanki wody – w zależności od tego, jaką konsystencję napoju preferujemy. Pod koniec dodajemy łyżkę wiórków kokosowych lub mleczka kokosowego.    

Comments

comments