Sałatka grecka z czerwoną cebulą, papryką, oliwkami i ziarenkami

Sałatka grecka z czerwoną cebulą, papryką, oliwkami i ziarenkami

Grecka kuchnia uchodzi za jedną z najlepszych, a sałatka grecka jest znana i jadana na całym świecie w przeróżnych wariantach. Dzisiaj przedstawiamy Wam nasz pomysł na wykonanie tej sałatki.

Sałatka grecka z czerwoną cebulą, papryką, oliwkami i ziarenkami
Sałatka grecka z czerwoną cebulą, papryką, oliwkami i ziarenkami

 

Składniki sałatki greckiej:

– parę liści sałaty lodowej

– garść roszpunki

– garść rukoli

– jedna średnia cebula czerwona

– papryka żółta

– papryka czerwona

– 10-15 pomidorków koktajlowych

– 100g sera feta

– 20-30g ziarenek (u nas: mieszanka słonecznika, pestek dyni oraz orzeszków pinii)

 

Składniki do sosu:

– 1 łyżka octu balsamicznego

– 3-4 łyżki oliwy z oliwek

– parę kropel cytryny

– 1-2 łyżki wody

– przyprawy: 

            – oregano

            – szczypta świeżo zmielonego pieprzu

            – szczypta bazylii

            – szczypta soli

Sałatka grecka z czerwoną cebulą, papryką, oliwkami i ziarenkami
Sałatka grecka z czerwoną cebulą, papryką, oliwkami i ziarenkami

 

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą – najlepiej w zamykanym pojemniczku i wytrząsnąć, by składniki wymieszały się ze sobą.

Sposób przygotowania sałatki greckiej:

Sałatę lodową, roszpunkę i rukolę rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Paprykę tniemy w podłużne paski, cebulę w piórka, a ser feta w kostkę. Oliwki tniemy w talarki, a pomidorki przekrajamy na pół (lub – jeśli są większe – na ćwiartki). Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy sos i sałatka gotowa. Smacznego!

Sałatka grecka z czerwoną cebulą, papryką, oliwkami i ziarenkami
Sałatka grecka z czerwoną cebulą, papryką, oliwkami i ziarenkami

Comments

comments