Sałatka grecka z fetą, mozarellą i fasolą

Sałatka grecka z fetą, mozarellą i fasolą

Przepis na sałatkę grecką z fetą, mozarellą i fasolą

Kuchnia grecka, ma wielu swoich wiernych fanów i amatorów. Wszyscy którzy spędzili choć kilka dni w Grecji, nie raz wspominać będą tamtejsze przysmaki. Nam zaś kuchnia grecka dostarcza ciągłych inspiracji kuchennych. Dlatego przepis na sałatkę grecką z fetą, mozarella i fasolą, w grecjii nigdy nie powstał, to charakter tej sałatki jest jak najbardziej grecki. Zapraszam do wypróbowania i oceny.

Składniki sałatki greckiej

Sałatka  grecka z fetą, mozarellą i fasolą
Sałatka grecka z fetą, mozarellą i fasolą

– sałata zielona lub mieszanka sałat

– ½ fety

– ser mozarella, tarty

– 4-5 pomidory suszone

– ½ puszki fasoli czerwonej

– papryka czerwona lub żółta

Porcja na 2-3 osoby.

 Sposób przygotowania sałatki greckiej:

Sałatka grecka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. W praktyce, wystarczy około 10 minut aby cieszyć się jej smakiem.

Sałatę myjemy i rozdrabniamy na małe kawałki. Należy pamiętać aby nigdy nie kroić sałaty nożem, tylko rozrywać ją na drobne kawałki. Pomidory kroimy na małe kawałki, a paprykę  w kostkę. W naczyniu do podania łączymy wszystkie składniki i dodajemy oliwy z pomidorów suszonych. Można użyć zwykłej oliwy z oliwek, lecz ta z pomidorów dodaje fantastycznego aromatu. Na wierzchu sałatkę posypujemy startym serem mozarella.

Sałatka gotowa do podania!

Smacznego!

 

Sałatka  grecka z fetą, mozarellą i fasolą
Sałatka grecka z fetą, mozarellą i fasolą
Sałatka  grecka z fetą, mozarellą i fasolą
Sałatka grecka z fetą, mozarellą i fasolą

 

Comments

comments