Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką

Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką

Połączenie składników, które gwarantuje, że sałatka sprawdzi się zawsze. Jako dodatek świetnie podkreślający smak proponujemy puszysty sos majonezowo-jogurtowy. Pyszne!

 

Składniki sałatki warzywnej:

Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką
Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką

– 10 średnich pieczarek

– 100 g startego sera żółtego

– pęczek szczypiorku

– papryka czerwona

– 3 jajka

– garść rukoli

– mała puszka kukurydzy konserwowej

– ząbek czosnku

– 2-3 łyżki majonezu

– 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

 

Sposób przygotowania sałatki warzywnej:

Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką
Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką

Przygotowanie sosu

Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym w proporcji jeden do jednego. Przyprawiamy solą i pierzem mielonym. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki dopraw ostrą papryką. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Rada: Aby sos był puszysty, ubij go tak, jak białka na pianę.

 

Przygotowanie sałatki

Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką
Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką

Czosnek siekamy, pieczarki i paprykę kroimy w cienkie paski. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami lub kroimy w kostkę. Rukolę rozdrabniamy, szczypiorek siekamy. Jajka kroimy w kostkę.

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę wsypujemy posiekany czosnek i smażymy do momentu zarumienienia się. Następnie dodajemy pieczarki, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i smażymy ok. 10-15 minut. Czekamy do ostygnięcia.

Sałatkę można podać na dwa sposoby:

Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką
Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką
  1. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy sos i mieszamy.
  2. Mieszamy ze sobą rukolę, szczypiorek, jajka, paprykę, kukurydzę i połowę przygotowanego sera. Taką mieszankę rozkładamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy ostygniętymi pieczarkami oraz pozostałym serem.

 

W obu sposobach podania, dobrze sałatkę wstawić na minimum 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

 

Smacznego!

Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką
Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką

 

Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką
Sałatka warzywna z pieczarkami, kukurydzą i papryką

Comments

comments