Sałatka z czerwoną fasolą, rukolą, serem feta i kiełkami

Sałatka z czerwoną fasolą, rukolą, serem feta i kiełkami

W kuchni meksykańskiej czerwona fasola jest używana praktycznie do wszystkiego. I my skusiliśmy się na przyrządzenie z nią sałatki. Szczególnie, że jest cennym źródłem białka (ma go więcej niż mięso!), witamin z grupy B (głównie B1 – tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie), błonnika, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu, a również substancji hamujących rozrost tkanek nowotworowych. Czerwona fasola to kolejny cenny dodatek do codziennej diety!

Składniki sałatki z czerwoną fasolą:

Sałatka z czerwoną fasolą, rukolą, serem feta i kiełkami
Sałatka z czerwoną fasolą, rukolą, serem feta i kiełkami

Składniki na porcję na 4-5 osób:

– dwie garście rukoli

– puszka kukurydzy konserwowej

– puszka fasoli czerwonej konserwowej

– puszka kiełków fasoli mung

– 100-150g sera feta

– łyżka majonezu

– dwie łyżki jogurtu naturalnego

 

Sposób przygotowania sałatki z czerwoną fasolą:

 

Zaczynamy od sosu. Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą. Wszystko mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Sos gotowy!

Sałatka z czerwoną fasolą, rukolą, serem feta i kiełkami
Sałatka z czerwoną fasolą, rukolą, serem feta i kiełkami

Rukolę myjemy, suszymy, odcinamy większe łodyżki i drobno tniemy. Kiełki fasoli mung rozdrabniamy. Kukurydzę i fasolę konserwową odsączamy z zalewy, fasolę przepłukujemy. Ser feta kroimy w kostkę. Mieszamy rukolę z kiełkami, następnie dodajemy kukurydzę, fasolę konserwową, fetę i wszystko mieszamy.

 

Dodajemy sos, mieszamy całość i sałatka gotowa. Smacznego!

Sałatka z czerwoną fasolą, rukolą, serem feta i kiełkami
Sałatka z czerwoną fasolą, rukolą, serem feta i kiełkami
Sałatka z czerwoną fasolą, rukolą, serem feta i kiełkami
Sałatka z czerwoną fasolą, rukolą, serem feta i kiełkami

Comments

comments