Sałatka z gotowanymi pieczarkami, porem i kukurydzą

sałatka z gotowanymi pieczarkami porem i kukurydzą

Przepis na sałatkę z gotowanymi pieczarkami, porem i kukurydzą

sałatka z gotowanymi pieczarkami porem i kukurydzą
sałatka z gotowanymi pieczarkami porem i kukurydzą

 

Bez dwóch zdań lunchboxy skradły serca Polaków. Popieramy ideę przygotowywania pełnowartościowego posiłku w domu, zamiast – niejednokrotnie – przepłacania za niezdrowe jedzenie z barów. Sałatka, którą prezentujemy dzisiaj, do takiego lunchboxu idealnie się nadaje. Można przygotować ją dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a zjedzona podczas przerwy zapewni nam energię i składniki odżywcze potrzebne do pracy. 

sałatka z gotowanymi pieczarkami porem i kukurydzą
sałatka z gotowanymi pieczarkami porem i kukurydzą

 

Składniki sałatki z pieczarkami i porem:

– 6-8 sztuk pieczarek białych

– por (kawałek około 5 cm)

– 1/2 pęczka natki pietruszki

– średnia główka sałaty rzymskiej

– mieszanka warzywna (gotowa dostępna w sklepach – kukurydza konserwowa, groszek konserwowy i papryka)

– 100 g tartego sera

– 2 łyżki majonezu

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie: ostra papryka

Sposób przygotowania sałatki z pieczarkami i porem:

sałatka z gotowanymi pieczarkami porem i kukurydzą
sałatka z gotowanymi pieczarkami porem i kukurydzą

Pieczarki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 minut. Po tym czasie odsączamy, a po ostygnięciu kroimy w kostkę.

Pora myjemy (najłatwiej pozbędziemy się ziarenek ziemi płucząc go w misce z wodą), przekrajamy wzdłuż, następnie tniemy w plasterki.

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i szatkujemy.

Ser ścieramy na tarce o dużych lub średnich oczkach.

Sałatę rzymską myjemy, osuszamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Mieszankę warzyw odsączamy z zalewy.

Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, można dodać trochę ostrej papryki w proszku.

Całość mieszamy, sałatka gotowa.

sałatka z gotowanymi pieczarkami porem i kukurydzą
sałatka z gotowanymi pieczarkami porem i kukurydzą

 

Comments

comments