Sałatka z grillowaną cukinią, papryką, oliwkami w sosie miodowo musztardowym

Sałatka z grillowaną cukinią

Cukinię najbardziej lubię właśnie w postaci zgrillowanej. Jedzenie jej w zestawieniu z innymi smacznymi składnikami jest jeszcze przyjemniejsze. A w roli wisienki na torcie – sos miodowo-musztardowy. Pycha!

 

Składniki sałatki z grillowaną cukinią:

Sałatka z grillowaną cukinią
Sałatka z grillowaną cukinią

– sałata rzymska

– papryka czerwona

–  dwie nieduże cukinie

– 10-15 zielonych oliwek

– ser camembert naturalny

– 10 pomidorków koktajlowych

Składniki na sos:

Sałatka z grillowaną cukinią
Sałatka z grillowaną cukinią

– 5 łyżek oliwy z oliwek

– 2 łyżki łagodnej musztardy

– 2 łyżki soku z cytryny

– 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania sałatki z grillowaną cukinią:

Zaczniemy od przygotowania sosu – wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po dokładny przepis na sos musztardowo miodowy zapraszamy tutaj.

Sałatka z grillowaną cukinią
Sałatka z grillowaną cukinią

Cukinie kroimy na plastry o grubości 1 cm. Pokrojoną cukinię obsypujemy z dwóch stron solą i pieprzem oraz ziołami: bazylią i oregano (lub innymi ulubionymi przyprawami). Przyprawioną cukinie przekładamy do miski, zalewamy delikatnie oliwą i mieszamy. Pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie grillujemy cukinię przez kilka minut – aż lekko zmięknie.

Sałatę rzymską myjemy, suszymy i kroimy. Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paski, pomidory koktajlowe w ćwiartki, a oliwki w talarki. Ser camembert kroimy w kostkę.

Sałatę mieszamy z papryką i rozkładamy na talerzu (jednym większym lub paru mniejszych, tworząc osobne porcje), dodajemy pomidory koktajlowe i zgrillowaną cukinię. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem miodowo-musztardowym. Na wierzch dodajemy ser camembert i posypujemy pokrojonymi oliwkami.

Sałatka z grillowaną cukinią
Sałatka z grillowaną cukinią

 

Sałatka z grillowaną cukinią
Sałatka z grillowaną cukinią

 

 

Comments

comments