Sałatka z pieczonym brokułem, rukolą, gorgonzolą i migdałami

Sałatka z pieczonym brokułem, rukolą, gorgonzolą i migdałami

Wiele osób mówi, że nie lubi brokułów. Ugotowane tracą swoją chrupkość i czasem zdają się smakować nijako wśród innych dodatków. My odkryliśmy prosty sposób, dzięki któremu brokuł uzyskał całkiem nowy smak! Po wypróbowaniu już nigdy więcej nie ugotujecie brokuła – upieczony zachowuje swoją chrupkość i smak. Świetnie sprawdza się samodzielnie, a także jako składnik sałatki. Nam bardzo przypadł do gustu, więc spodziewajcie się więcej przepisów z nim w roli głównej!

Sałatka z pieczonym brokułem, rukolą, gorgonzolą i migdałami
Sałatka z pieczonym brokułem, rukolą, gorgonzolą i migdałami

 

Składniki sałatki z pieczonym brokułem:

– średni brokuł

– 2-3 garście rukoli

– papryka czerwona

– 100g sera gorgonzola (zamiennie ser pleśniowy niebieski)

– 30g płatków migdałowych

Sałatka z pieczonym brokułem, rukolą, gorgonzolą i migdałami
Sałatka z pieczonym brokułem, rukolą, gorgonzolą i migdałami

Składniki sosu:

– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek/oleju lnianego

– 1 łyżka stołowa miodu

– 1/2 łyżki stołowej musztardy słodkiej

– sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny

– szczypta czerwonego pieprzu i sól

Sałatka z pieczonym brokułem, rukolą, gorgonzolą i migdałami
Sałatka z pieczonym brokułem, rukolą, gorgonzolą i migdałami

 

Sposób przygotowania sałatki z brokułem:

Przygotowanie sosu:

Nic prostszego: wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy przyprawami do smaku. Sos gotowy!

Brokuł dzielimy na różyczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (blaszkę możemy posypać delikatnie solą i pieprzem). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180° i pieczemy przez 20-30 minut. Jeśli nasze brokuły są mrożone, postępujemy podobnie, z tą różnicą, że otwieramy piekarnik raz na jakiś czas, by wypuścić parę wodną.

Płatki migdałowe wsypujemy na rozgrzaną patelnię bez dodawania tłuszczu. Mieszając, prażymy płatki migdałowe do momentu delikatnego zarumienienia. Ser gorgonzola kroimy w kostkę, paprykę czerwoną w cienkie paski, a rukolę rozdrabniamy, odcinając grubsze łodyżki.

Rukolę zmieszaną z papryką układamy na talerzu i polewamy połową sosu. Dodajemy upieczony brokuł oraz pokrojony ser gorgonzola. Całość posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i polewamy pozostałą częścią sosu.

Sałatka świetnie smakuje podana zarówno na zimno, jak i na ciepło. W tym drugim przypadku, od gorących brokuł ser nam się smakowicie podtopi. Wybierz wersję dla siebie i sałatka gotowa. Smacznego!

Sałatka z pieczonym brokułem, rukolą, gorgonzolą i migdałami
Sałatka z pieczonym brokułem, rukolą, gorgonzolą i migdałami
Sałatka z pieczonym brokułem, rukolą, gorgonzolą i migdałami
Sałatka z pieczonym brokułem, rukolą, gorgonzolą i migdałami

Comments

comments