Sałatka z pieczonym indykiem, sałatą rzymską, fetą i oliwkami w sosie balsamicznym

slider

Czy wiedzieliście, że indyk posiada wiele cennych wartości i wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca? Dodatkowo znajdziemy w nim składniki, które wpływają na rozładowanie napięcia nerwowego i przeciwdziałają zmęczeniu. Mięso z indyka jest nie tylko zdrowe, ale też smaczne – szczególnie w naszej sałatce z fetą i oliwkami w sosie balsamicznym!

Składniki sałatki z pieczonym indykiem:

Sałatka z pieczonym indykiem, sałatą rzymską, fetą i oliwkami w sosie balsamicznym
Sałatka z pieczonym indykiem, sałatą rzymską, fetą i oliwkami w sosie balsamicznym

– 200-250 g piersi z indyka

– główka sałaty rzymskiej

– 10-12 pomidorów koktajlowych

– 10 czarnych oliwek

– papryka żółta

– pół opakowania sera feta lub sera typu greckiego

– pół pęczka szczypiorku

Sałatka z pieczonym indykiem, sałatą rzymską, fetą i oliwkami w sosie balsamicznym
Sałatka z pieczonym indykiem, sałatą rzymską, fetą i oliwkami w sosie balsamicznym

– ocet balsamiczny

– oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania sałatki z indykiem:

Najlepiej zacząć od przygotowania piersi z indyka. Do miseczki wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, dodajemy bazylię, oregano, paprykę ostrą i słodką i doprawiamy solą. Mieszamy składniki zalewy i obtaczamy w niej pierś z indyka. Wstawiamy mięso do lodówki na minimum 30 minut, aby przeszło naszą zalewą. Po minionym czasie, pierś zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°-200°C) na 25-30 minut. Wyciągamy indyka z piekarnika, odwijamy z folii i kroimy w podłużne paski.

Sałatka z pieczonym indykiem, sałatą rzymską, fetą i oliwkami w sosie balsamicznym
Sałatka z pieczonym indykiem, sałatą rzymską, fetą i oliwkami w sosie balsamicznym

W międzyczasie sałatę rzymską myjemy, osuszamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Oliwki kroimy w talarki, fetę w kostkę, a paprykę żółtą na cienkie paski. Szczypiorek drobno siekamy. Pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki, a mniejsze na połówki.

Na talerzach rozkładamy sałatę rzymską i skraplamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy pokrojone paprykę, pomidorki i indyka. Całość posypujemy serem feta i oliwkami oraz polewamy sosem balsamicznym. Na koniec posypujemy wszystko szczypiorkiem.

Sałatkę można podawać zarówno z ciepłym, jak i zimnym indykiem.

Smacznego!

Sałatka z pieczonym indykiem, sałatą rzymską, fetą i oliwkami w sosie balsamicznym
Sałatka z pieczonym indykiem, sałatą rzymską, fetą i oliwkami w sosie balsamicznym

Comments

comments