Sałatka z pieczonymi ziemniakami, pomidorami suszonymi, fetą i kaparami

Sałatka z pieczonymi ziemniakami, pomidorami suszonymi, fetą i kaparami

Przepis na sałatkę z pieczonymi ziemniakami, pomidorami suszonymi, fetą i kaparami

Sałatka z pieczonymi ziemniakami, pomidorami suszonymi, fetą i kaparami
Sałatka z pieczonymi ziemniakami, pomidorami suszonymi, fetą i kaparami

 

Czasem zamiast przygotowywać dwudaniowy obiad, wystarczy przygotować sałatkę, żeby się porządnie najeść. Przedstawiamy wam dzisiaj przepis właśnie na taką okazję – sałatka z pieczonymi ziemniakami, suszonymi pomidorami, fetą i kaparami jest naprawdę syta i spokojnie może zastąpić cały obiad. Jeśli więc chcecie zjeść na obiad coś innego niż ziemniaki z mięsem, zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu. Oczywiście sałatka równie dobrze sprawdza się jako kolacja lub – w wersji dla głodomorów – jako dodatek.

Sałatka z pieczonymi ziemniakami, pomidorami suszonymi, fetą i kaparami
Sałatka z pieczonymi ziemniakami, pomidorami suszonymi, fetą i kaparami

 

Składniki sałatki z pieczonymi ziemniakami:

– 3-4 ziemniaki

– przyprawa do kebabu lub gyrosa

– 100-150g sera feta

– 100-150g pomidorów suszonych

– 2-3 łyżeczki kaparów

– 150-200g jogurtu naturalnego

– papryka czerwona

– 2-3 gałązki natki pietruszki

porcja na 3-4 osoby

Sposób przygotowania sałatki z pieczonymi ziemniakami

Zaczynamy od przygotowania ziemniaków. Obieramy je i tniemy w średniej wielkości kostkę, po czym wrzucamy do osolonej gotującej się wody na 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy ziemniaki, wsypujemy do miski, do której wsypujemy 2-3 łyżki przyprawy do kebabu lub gyrosa i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy przygotowane wcześniej ziemniaki. Smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Sałatka z pieczonymi ziemniakami, pomidorami suszonymi, fetą i kaparami
Sałatka z pieczonymi ziemniakami, pomidorami suszonymi, fetą i kaparami

 

Ziemniaki w przyprawie można również wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200°C i piec do momentu, aż ziemniaki się zarumienią.

W obu przypadkach czekamy do ostygnięcia ziemniaków. W tym czasie kroimy paprykę w paski, ser feta w kostkę, suszone pomidory tniemy na mniejsze kawałki. Rukolę rozdrabniamy, a koperek siekamy.

Zabieramy się za przygotowanie sosu. Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, wrzucamy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i sos gotowy.

W misce mieszamy ostygnięte upieczone ziemniaki, rukolę, paprykę czerwonę i połowę fety, którą pokroiliśmy. Całość mieszamy i rozkładamy na większym talerzu. Polewamy to wcześniej przygotowanym sosem, a na to rozkładamy pomidory suszone, resztę fety oraz kapary.

Wszystkie składniki można wymieszać również w jednej misce. W obu przypadkach sałatka smakuje wyśmienicie.

 

Sałatka z pieczonymi ziemniakami, pomidorami suszonymi, fetą i kaparami
Sałatka z pieczonymi ziemniakami, pomidorami suszonymi, fetą i kaparami

 

Comments

comments