Sałatka z rzodkiewką, feta, natką pietruszki i kukurydzą konserwową

Sałatka z rzodkiewką, feta, natką pietruszki i kukurydzą konserwową
Sałatka z rzodkiewką, feta, natką pietruszki i kukurydzą konserwową
Sałatka z rzodkiewką, feta, natką pietruszki i kukurydzą konserwową

Macie czasem uczucie zaskoczenia, kiedy pozornie proste połączenie składników zmienia się w coś tak smacznego? My tak mieliśmy tym razem i możemy tę sałatkę polecić jako jedną z naszych ulubionych. Bardzo kolorowa, świeża i soczysta. Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, na przykład na pikniku. Sprawdzone!

Sałatka z rzodkiewką, feta, natką pietruszki i kukurydzą konserwową
Sałatka z rzodkiewką, feta, natką pietruszki i kukurydzą konserwową

 

Składniki sałatki z rzodkiewką i natką pietruszki:

porcja na 3-4 osoby

– 1 – 2 rzodkiewki śnieżki (można zastąpić niedużym pęczkiem zwykłej rzodkiewki)

– 70 – 100 g rukoli

– 100 – 150 g sera typu feta

– papryka czerwona

– natka pietruszki

Sałatka z rzodkiewką, feta, natką pietruszki i kukurydzą konserwową
Sałatka z rzodkiewką, feta, natką pietruszki i kukurydzą konserwową

– mała puszka kukurydzy konserwowej – około 150 g

Składniki sosu miodowego z musztardą:

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– łyżka musztardy łagodnej

– łyżka soku z cytryny

– łyżeczka miodu

Sposób przygotowania sałatki z rzodkiewką i natką pietruszki:

Mieszamy wszystkie składniki sosu, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przepis na sos znajduje się też tutaj

Rukolę myjemy, suszymy i odcinamy grubsze łodyżki. Tniemy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki siekamy. Ser feta kroimy w kostkę, rzodkiewkę i paprykę tniemy w paski. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Najpierw mieszamy ser fetę z poszatkowaną natką pietruszki, po czym mieszamy wszystkie składniki razem i polewamy sosem miodowo – musztardowym.

Smacznego!

Sałatka z rzodkiewką, feta, natką pietruszki i kukurydzą konserwową
Sałatka z rzodkiewką, feta, natką pietruszki i kukurydzą konserwową

 

Comments

comments