Sałatka z selerem naciowym, kukurydzą i papryką

sałatka z selerem naciowym

Przepis na sałatkę z selerem naciowym, kukurydzą i papryką

Tym razem przygotowaliśmy dla Was interesującą sałatkę z selerem i majonezowo – jogurtowym dressingiem. Do jej zrobienia polecamy paprykę czerwoną – najładniej wygląda w połączeniu z tymi składnikami, sprawdźcie sami. ;)

Na dobry początek drobna rada dotycząca mycia selera naciowego. Gdy trochę ziemi dostanie się między łodyżki, a chcemy wyczyścić go dokładnie (oczywiście, że chcemy!), najłatwiej przekroić go wzdłuż i wypłukać w miseczce z wodą.

sałatka z selerem naciowym
sałatka z selerem naciowym

Składniki sałatki z selerem:

– 100 g sera feta

– 150 – 200 g kukurydzy konserwowej

– 5 – 6 łodyżek selera naciowego

– 1 papryka czerwona

– 50 – 80 g orzechów włoskich

sałatka z selerem naciowym
sałatka z selerem naciowym

– 1 – 2 łyżki majonezu

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– papryka słodka i ostra w proszku, sól, pieprz

 

 

 

 

Sposób przygotowania sałatki z selerem:

Przygotowanie sosu:

Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą, wszystko mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotowanie sałatki:

Seler naciowy myjemy, odcinamy końce i liście. Szersze łodyżki selera przecinamy wzdłuż i kroimy w poprzek na około półcentymetrowe kawałki. Odsączamy kukurydzę z zalewy. Paprykę i ser kroimy w kostkę, a orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zostawiając odrobinę orzechów, które po zmieszaniu składników posypujemy na wierzch.

 

Smacznego!

 

sałatka z selerem naciowym
sałatka z selerem naciowym

Comments

comments