Sałatka ze smażonymi szparagami, orzechami i serem pleśniowym

Sałatka ze smażonymi szparagami, orzechami i serem pleśniowym

Sezon na szparagi już za nami, na szczęście są to warzywa, które można mrozić. Jeśli zrobiliście to latem, znaleźliście w sklepie lub czytacie ten przepis później, gdy można kupić świeże – gorąco polecamy tę sałatkę ze szparagami.

Zanim przejdziemy do przepisu, chcieliśmy poświęcić trochę miejsca samym szparagom. Od pewnego czasu coraz częściej goszczą na polskich stołach, nie tylko ze względu na smak, ale i mnóstwo wartości odżywczych. Zawierają dużo cynku, wapnia, witaminy C i kwasu foliowego. Są niskokaloryczne i lekkostrawne, a przez niektórych uważane za afrodyzjak. Dla tych, którzy jeszcze nie mieli do czynienia z tymi warzywami, zrobiliśmy krótką ściągę.

Jak przygotować szparagi?

Białe należy obrać obieraczką do warzyw lub nożykiem, zaczynamy od główki i kierujemy się ku dołowi. Należy również obciąć zdrewniałe końcówki – im starsze szparagi, tym więcej, zwykle około 1/3 długości.

Sałatka ze smażonymi szparagami, orzechami i serem pleśniowym

Zielone są delikatniejsze w smaku i mniej włókniste. Przed ugotowaniem wystarczy odciąć im końcówkę, albo jeszcze lepiej – wygiąć i odłamać. Szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu.

Szparagi gotujemy związane sznureczkiem w wysokim i wąskim garnku, tak, aby główki wystawały ponad poziom wody. Jeśli nie posiadamy takiego garnka, możemy ugotować je na leżąco. Zielone szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Białe wymagają trochę dłuższego czasu, około 15 minut – najlepiej sprawdzać miękkość widelcem. Gotowanie to nie jedyny sposób na ich przygotowanie, szparagi można również usmażyć, upiec lub ugotować na parze.

My nasze szparagi usmażymy.

Zapraszam do spróbowania przepisu na fantastyczną sałatkę ze smażonymi szparagami, orzechami, serem pleśniowym w sosie miodowo musztardowym.

Sałatka ze smażonymi szparagami, orzechami i serem pleśniowym

Składniki sałatki ze szparagami:

– 400 g białych szparagów

– 50 g sera gorgonzoli ( zamiennie ser pleśniowy niebieski)

– garść orzechów włoskich

– pęczek bazylii

– trzy garści rukoli

– kilka kromek chleba lub bułka (najlepiej już sucha)

Składniki sosu miodowo-musztardowego

Sałatka ze smażonymi szparagami, orzechami i serem pleśniowym

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżka musztardy łagodnej

– 2 łyżka soku z cytryny

– 2  łyżeczka miodu

 

Sposób przygotowania sałatki ze szparagami

Przygotowanie sosu

Do miseczki wlewamy cztery łyżki oliwy, dodajemy Dwie łyżeczki musztardy. Mieszamy i dodajemy dwie łyżki soku z cytryny oraz dwie łyżeczki miodu. Następnie mieszamy wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji

Przygotowanie sałatki

Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na półtora centymetrowe kawałki. Podsmażyć przez kilka minut na oliwie. Podsmażone szparagi zalać przygotowanym wcześniej sosem i wymieszać.

Bułkę lub chleb pokroić w kostkę i włożyć do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, do momentu zarumienienia.

Rukolę umyć, odciąć większe łodygi i rozdrobnić. Orzechy rozdrobnić, ser gorgonzola pokroić w kostkę.

Na talerzu lub w misce, rozłożyć rukolę i 3/4 bazyli, na to ułożyć szparagi w sosie i pokrojony ser gouda. Posypać grzankami, orzechami i pozostałą bazylią

Sałatkę można podawać z ciepłymi jak i z zimnymi szparagami.

Smacznego

Sałatka ze smażonymi szparagami, orzechami i serem pleśniowym
Sałatka ze smażonymi szparagami, orzechami i serem pleśniowym
Sałatka ze smażonymi szparagami, orzechami i serem pleśniowym
Sałatka ze smażonymi szparagami, orzechami i serem pleśniowym

 

Comments

comments