Sałatka ze szparagami, pieczonymi pomidorami i rukolą

Sałatka ze szparagami, pieczonymi pomidorami i rukolą

Sałatka ze szparagami, pieczonymi pomidorami i rukolą
Sałatka ze szparagami, pieczonymi pomidorami i rukolą

Przepis na sałatkę ze szparagami, pieczonymi pomidorkami i rukolą

Jadaliśmy już podpieczone pomidory, ale nigdy w takiej postaci – przekrojone na pół i posypane startym parmezanem. Pewnie będziemy wykorzystywać ten pomysł częściej, natomiast już teraz możecie go wypróbować w połączeniu ze szparagami, rukolą i szalenie aromatycznym sosem z koperkiem. Smacznego!

Sałatka ze szparagami, pieczonymi pomidorami i rukolą
Sałatka ze szparagami, pieczonymi pomidorami i rukolą

Składniki sałatki ze szparagami:

– 6 sztuk szparagów zielonych (ok. 250g)

– kawałek pora o długości 4-5 cm

– 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych

– 3-4 łyżki startego parmezanu

– 1/2 papryki pomarańczowej

– dwie garście rukoli

Sos musztardowy z koperkiem

– 1 łyżka musztardy Dijon

– 1 łyżka białego octu

– 1 łyżeczka miodu

– 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek

– 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania sałatki ze szparagami:

Przygotowanie sosu:

Koperek szatkujemy, mieszamy wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli chcesz, aby sos był mniej ostry, dodaj więcej oliwy z oliwek.

Dokładny opis przygotowania sosu musztardowego z koperkiem znajdziesz tutaj

Sałatka ze szparagami, pieczonymi pomidorami i rukolą
Sałatka ze szparagami, pieczonymi pomidorami i rukolą

Przygotowanie sałatki:

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i wrzucamy do wrzącej wody z  łyżeczką cukru i łyżeczką białego octu. Tak gotujemy 5 minut. Szparagów zielonych nie trzeba obierać, powinno się gotować w wysokim garnku, związane sznurkiem, na stojąco. My niestety takiego nie posiadamy, więc gotujemy szparagi na płasko. Po tym czasie osuszamy szparagi i tniemy na kawałki długości 3-4cm.

Pora przekrajamy wzdłuż, po czym tniemy go w plasterki.

Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki, ustawiamy na blaszce, na każdy nakładamy starty ser parmezan i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200ºC. Tak pieczemy około 5 minut lub do momentu roztopienia sera.

Sałatka ze szparagami, pieczonymi pomidorami i rukolą
Sałatka ze szparagami, pieczonymi pomidorami i rukolą

Paprykę tniemy w wąskie paski.

Rukolę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy.

Mieszamy rukolę, paprykę i pora z dwiema łyżkami naszego sosu. Sałatkę rozkładamy na większym talerzu, a na wierzchu układamy upieczone pomidorki oraz ugotowane szparagi i polewamy resztą sosu.

 

Sałatka ze szparagami, pieczonymi pomidorami i rukolą
Sałatka ze szparagami, pieczonymi pomidorami i rukolą

Comments

comments