Słodki stół wielkanocny

Słodki stół wielkanocny
Słodki stół wielkanocny
Słodki stół wielkanocny

Wielkanoc nie byłaby pełna, gdyby nie pyszne ciasta, które pojawiają się na stole zaraz po cudownym  żurze i mięsach. Na szczęście, większość z nich nie wymaga bardzo dużych umiejętności kulinarnych.

Większość osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pysznej baby, koniecznie pieczonej w foremce z kominem. Do wyboru jest wiele – babki piaskowe, drożdżowe, marmurkowe, z dodatkami czekolady, cytryny lub ekstraktu z pomarańczy. Ważne jest korzystanie ze skórki pomarańczowej i bakalii – symbolizują one dobrobyt i gwarantują powodzenie w przyszłym roku. To właśnie z nich korzystają tradycyjne przepisy na Wielkanoc. Przygotowując babkę należy zadbać o wysokiej jakości margarynę lub masło, z którego korzystamy. Do pieczenia nigdy nie wykorzystujemy tłuszczu wyciągniętego prosto z lodówki. Dla smaku i jeszcze piękniejszego wyglądu, babkę możemy polać lukrem lub roztopioną czekoladą – zanim jednak to zrobimy, upewnijmy się, że ciasto dobrze ostygło.

Kolejne ciasto, które koniecznie trzeba przygotować na Wielkanoc, to mazurek. Spód tego ciasta to zwykłe, ale pyszne i rozpływające się w ustach kruche ciasto. Na wierzch możemy położyć różne masy. Jedną z popularniejszych jest kajmak – dziś możemy kupić gotowy, jeżeli jednak preferujemy wykonać go sami, wystarczy gotować przez około 2 godziny mleko kondensowane w puszkach. Uwaga, w trakcie tak długiego gotowania co jakiś czas musimy do garnka dolewać wody. Jeżeli czysta masa kajmakowa wydaje nam się zbyt słodka, można do niej dodać gorzką czekoladę – pół tabliczki na jedną puszkę. Dekoracja takiego prostokątnego mazurka jest niezwykle prosta. Rozpuszczoną czekoladą malujemy kilka linii, które będą gałązkami, obok układamy płatki migdałów, które będą wyglądać jak bazie. W uproszczonej wersji możemy kupić gotowe kruche spody do ciasteczek i wypełnić je masą.

No i królowa Wielkanocnych ciast – Pascha. Prawdopodobnie do polskiej kuchni przybyła z Rosji lub Ukrainy i do dzisiaj nie może jej zabraknąć na wielu polskich stołach. Przygotowuje się ją na zimno, a jej główny składnik to twaróg. Przepisy będą różnić się od siebie, ale tradycyjne przepisy Wielkanocne z pewnością będą zawierać w sobie także żółtka, bakalie i śmietanę. Do przygotowania pysznej Paschy potrzebna będzie także czysta tetrowa pieluszka, bowiem przez kilkanaście godzin twaróg z dodatkami należy odsączać z wody. Pamiętajmy, by zawsze postawić coś pod sitkiem – inaczej przez przypadek możemy stracić całe ciasto, którego konsystencja nie była jeszcze wystarczająco gęsta.

Słodycze i łakocie to element każdych świąt. Warto przez te kilka świątecznych dni nie myśleć o kaloriach czy odkładających się kilogramach. Jeżeli boimy się nazbyt przytyć, wystarczy że każdego dnia będziemy pamiętać o długim spacerze, na którym spalimy wszystkie dodatkowe kalorie.

 

Comments

comments