Tradycyjne potrawy na Wielkanoc

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc

Jajka na tysiąc sposobów, żurek i biała kiełbasa, pieczone pasztety i mięsa, a na deser mazurki i babki. To tradycyjne wielkanocne potrawy, których w święta nie może zabraknąć na naszym stole.

Wielkanoc oznacza także początek wiosny. To dlatego stół przybieramy kolorowymi dekoracjami, a kolorów i świeżych składników nie brakuje także w podawanych daniach. Po długiej zimie cała przyroda rodzi się do życia, nadchodzi czas by świętować i cieszyć się. Dlatego nie zaszkodzi nawet trochę obżarstwa przy stole, pod warunkiem, że popołudniu pójdziemy na spacer wypatrywać wiosny.

Uroczyste śniadanie w Wielkanoc, jest tym czym kolacja w Wigilię.

To właśnie wtedy spotyka się cała rodzina. Mimo wczesnej pory, śniadanie rozpoczyna się ciepłym barszczem białym albo żurkiem, podawanym z białą kiełbasą. Nie brakuje także pasztetu – często z zająca oraz mięs na ciepło i zimno – gotowane i pieczone szynki goszczą na niemal każdym stole. Przepisy wielkanocne uwielbiają też sięgać po jajko, które jest symbolem tych świąt. Możemy przygotować je na wiele różnych sposobów albo po prostu ugotować na twardo i podać obrane w całości lub w skorupkach – barwione lub udekorowane.

Ostatnio bardzo modne są także potrawy ze szpinakiem. Jego intensywny zielony kolor jest wiosennym akcentem, a dzięki temu, że świetnie komponuje się z jajkami, jest idealny jako Wielkanocny przysmak. Świeży lub mrożony, można drobno posiekać, wymieszać z pokrojonym jajkiem, papryką, serem i czosnkiem i podawać jako dodatek do mięs.

Stół wielkanocny byłby niepełny bez słodyczy. W te święta królują tradycyjne mazurki podawane na setki sposobów: z kajmakiem, orzechami, bakaliami, czekoladą, chałwą i innymi dodatkami. Równie popularne są babki piaskowe czyste lub z rodzinkami. Małe babki wkładamy także do koszyczka ze święconką.

Wraca moda na wypiekanie chleba. Na rynku od lat funkcjonują wypiekacze do chleba i coraz więcej osób zamiast w piekarni czy markecie woli samodzielnie przygotować pieczywo np. chleb na zakwasie. Święta Wielkanocne są zaś to tego najlepszą okazją.

Im więcej potraw przygotujemy sami, a nie z półproduktów, tym będą one zdrowsze

Co więcej, będziemy też mieli pewność, co znajduje się w ich wnętrzu i ile czasu minęło od ich przygotowania. I chociaż nie zawsze będą wyglądać tak idealnie jak gotowe dania i ciasta ze sklepu, to z pewnością pyszny i niepowtarzalny smak wynagrodzi nam włożony w przygotowania wysiłek.

Comments

comments