Właściwości suszonych śliwek

Właściwości suszonych śliwek
Właściwości suszonych śliwek
Właściwości suszonych śliwek

Suszone i wędzone śliwki mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Jeżeli tylko zachowamy umiar, mogą nam nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Po pierwsze, śliwki zawierają duże ilości pektyn – w praktyce oznacza to, że czujemy się syci już po zjedzeniu kilku sztuk i nie mamy ochoty na słodycze. Nie powinniśmy jednak przekraczać ilości 3 – 5 sztuk dziennie, ponieważ suszone owoce są około 5 razy bardziej kaloryczne niż ich świeże odpowiedniki. 100 g suszonych lub wędzonych śliwek to 267 kcal.

Nie tylko kalorii jest pięciokrotnie więcej

W suszonych śliwkach znajdziemy pięciokrotność witaminy A, C i rzadko występującej w owocach witaminy E. Znajduje się w nich także dużo wapnia i fosforu, dlatego są polecane wegetarianom.

Duże stężenie błonnika sprawia, że łatwiej spalamy tłuszcz, a poprawie ulega nasze trawienie i przemiana materii. Tutaj znowu powinniśmy pamiętać, by nie spożywać więcej niż kilka sztuk suszonych śliwek dziennie – w przeciwnym wypadku możemy spodziewać się biegunki lub zaparć.

Wybierając gotowe suszone lub wędzone śliwki w sklepie sprawdź ich skład

Czasami w trakcie przetwarzania dodaje się do nich różne substancje sztuczne, np. słodzące. Jest to zupełnie niepotrzebne, ponieważ i bez tego owoce są słodkie. Śliwki można też ususzyć samemu – wystarczy obrać je z pestek i suszyć w piekarniku (przez około dobę) lub w specjalnej suszarce do owoców i warzyw. Jest to czasochłonne, ale przynajmniej mamy pewność, że śliwki są pozbawione niepotrzebnych dodatków.

Suszone śliwki można pokroić i zjeść z jogurtem lub płatkami śniadaniowymi, przygotować na ich bazie kompot lub dodać do mięsa lub sosu. W ten sposób nie stracą swoich właściwości odżywczych, ale nadadzą wyjątkowego smaku różnym potrawom.

Comments

comments