Zdrowe przekąski dla zdrowego życia

Zdrowe przekąski dla zdrowego życia
Zdrowe przekąski dla zdrowego życia
Zdrowe przekąski dla zdrowego życia

Podjadanie między posiłkami to jeden z problemów, które mogą zniweczyć nawet najlepszy plan zdrowszego odżywiania. Każdy ma ochotę coś przekąsić od czasu do czasu, jednak kluczowym zadaniem jest to, aby te przekąski były nie tylko zdrowe i pożywne, ale również smaczne.

Istnieje wiele świetnych przekąsek, którymi można się cieszyć bez poczucia winy. Na przykład wybierając coś do przegryzienia spośród produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw, mleka i nabiału oraz orzechów, mamy pewność, że zaspokoimy swoje zachcianki nie łamiąc założeń diety.

Świat zbóż i zbożowych produktów pełnoziarnistych zawiera w sobie wiele zdrowych pokarmów, w tym chleby pełnoziarniste (chleb pszenny i żytni to doskonały wybór), bajgiele, tortilla, chleb pita oraz zbożowe płatki śniadaniowe.

Jakże ważne dla zdrowia grupy warzyw i owoców zawierają tak wiele pomysłów na przyjazne zdrowiu przekąski, że niemożliwością jest opisanie ich wszystkich tutaj. Niektórymi z najlepszych, najsmaczniejszych i najprostszych warzywnych zakąsek są mini marchewki i pokrojona marchew, porcje warzyw w sam raz na jeden kęs, takie jak brokuły, rzodkiewki i zielone papryczki, świeży sok warzywny lub owocowy, a także sałatki owocowe.

Wypróbuj ten pięciominutowy przepis na prostą sałatkę owocową:

Otwórz puszkę mandarynek i przelej do miski, upewniając się, że dodajesz również cały pyszny sok. Pokrój banana, jabłko i nektarynkę, i dodaj je do miski. Wrzuć kilka truskawek, jagód i rodzynek dla ekstra smaku i koloru. Sałatka jest gotowa do podania na stół.

Oczywiście, świeże owoce są idealnym pożywieniem samym w sobie. Podjadanie jabłek, bananów oraz pomarańczy to świetne rozwiązanie aby pozostać zdrowym i cieszyć się pysznymi dodatkami. Trzymanie miski pełnej smacznych owoców na stole lub stoliku na kawę, to doskonały sposób na zachęcanie całej rodziny do zdrowszego odżywiania.

Mleko i nabiał to grupa żywności, która również zawiera wiele odżywczych wiktuałów, w tym jogurty beztłuszczowe lub takie o niskiej zawartości tłuszczu, chude mleko, budynie o niskiej zawartości tłuszczu, sery, a nawet mleko czekoladowe.

Kawałki gotowanego mięsa o niskiej zawartości tłuszczu także stanowią doskonałą zakąskę. Kanapki przygotowane z pełnoziarnistego chleba z niskokalorycznymi dodatkami, takimi jak musztarda, mogą być wspaniałą przyjemnością o każdej porze dnia i nocy.

Puszkowany tuńczyk (naturalnie zakonserwowany w wodzie), masło orzechowe, jajka i ich substytuty, drób, orzechy oraz fasolka też są wyśmienitym wyborem wartościowych przekąsek.

Przygotowując zdrowe małe co nieco między posiłkami, ważne jest ograniczenie spożywania żywności o wysokiej zawartości tłuszczów, soli i sodu. Zamiast kupować gotowe, pakowane porcje w sklepie, spróbuj przygotować własne, używając którejś z wymienionych wyżej propozycji.

Dla zwiększenia różnorodności połącz kilka wartościowych elementów w nieoczekiwany sposób.

Dla przykładu wypróbuj smarowanie chleba pita masłem orzechowym lub użyj masła orzechowego jako dip dla plasterków jabłek. Możesz również pokryć pełnoziarnistą angielską muffinkę tuńczykiem oraz serem. Umieść ją w piekarniku na kilka minut i ciesz się zdrowym i pysznym jedzeniem.

Inne dobre pomysły na szybki, zdrowy i niewielki posiłek to m.in. świeże owoce z beztłuszczowym zwykłym lub waniliowym jogurtem, dodawanie świeżych owoców do płatków śniadaniowych, a także kombinacja świeżych owoców i soków owocowych w przygotowaniu wybornych koktajli.

Aby nieco czerstwy bajgiel odzyskał swoje walory, pokrój go w cienkie plastry i ułóż na blasze. Kawałki posmaruj masłem o niskiej zawartości soli lub margaryną, dodaj troszkę czosnku w proszku i piecz przez 10-12 minut w 350 stopniach. Jest to świetny sposób na zrobienie własnych, niedrogich czipsów bez konserwantów i dodatkowego sodu, który obecny jest w sklepowych produktach tego typu.

Oczywiście, istnieje mnóstwo odmian zdrowych przekąsek, a jedynym limitem ich wykonania jest twoja wyobraźnia. Ważne jest to, aby przygotować wiele rodzajów zdrowego jedzenia, które możemy chrupać między posiłkami i trzymać je pod ręką. Zamiana wszystkich niezdrowych artykułów spożywanych oprócz głównych dań na zdrowsze alternatywy to jeden z najlepszych sposobów by kontrolować swój apetyt między posiłkami w taki sposób, aby nie odchodzić od zdrowej diety.

 

Comments

comments