Zdrowo na wiele sposobów – marchewka w kuchni

marchewka w kuchni

Zdrowo na wiele sposobów – marchewka w kuchni

marchewka w kuchni
marchewka w kuchni

 

Marchewka – to jedno z najpopularniejszych warzyw na naszych stołach. I bardzo dobrze, bo marchewka jest tania, zdrowa i niskokaloryczna.

To popularne nie tylko w Polsce warzywo w wersji ugotowanej jest bardzo lekkostrawne, dlatego podaje się je już najmłodszym dzieciom. Prawdopodobnie, ludzie znali ją już w starożytności, ale dopiero XIV wieczna odmiana zyskała popularność dzięki nowemu, słodszemu smakowi. Dzisiaj istnieje ponad 60 odmian jadalnych, z czego niektóre korzenie mają białe lub żółte.

Zdrowotne wartości marchewki

Marchewka jest bogata przede wszystkim w witaminę A, dobrą dla wzroku. To właśnie ona umożliwia nam przystosowanie się do widzenia w ciemności. Jest także źródłem witaminy C, B, K, H i E oraz PP. Jest przeciwutleniaczem, sprawia, że skóra nabiera ładnego kolorytu, a zmarszczki wygładzają się. Udowodniono także, że spożywanie marchewki jest zdrowe dla wątroby.

Marchewka jest idealna przekąską, ponieważ 10 g tego produktu to około 10 kcal.

Marchewka na surowo

Większość dietetyków zgadza się, że marchew najwięcej substancji odżywczych zachowuje w wersji na surowo. Jednak w takiej postaci nie jest bardzo lekkostrawna. Lepiej więc nie przesadzać z jej ilością. W jaki sposób możemy jeść marchewkę na surowo?

  • Po pierwsze, jako zwykła przekąskę. Młodej marchewki nie musimy obierać, wystarczy dokładnie ją umyć.
  • W tradycyjnej surówce – możemy połączyć ją ze startym jabłkiem.
  • Ci, który preferują wyrazisty smak, docenią marchewkę połączoną z chrzanem – w tym wypadku smak najlepiej przełamać odrobiną cukru.
  • Jako sok – tutaj jednak potrzebować będziemy sokowirówki.

Marchewka gotowana, smażona i pieczona

Bardziej lekkostrawna będzie marchewka poddana obróbce termicznej. Tutaj mamy też znacznie większe możliwości popisania się naszym kulinarnym kunsztem.

  • Do obiadu idealnie sprawdzi się marchew duszona z groszkiem i/lub kukurydzą. Takie danie łatwo przygotujesz z ogólnodostępnych składników, bowiem groszek i kukurydza mogą być z puszki.
  • Marchewki można także przygotować w piekarniku: wkładamy je do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy. Możemy wykorzystać je w całości, lub pokroić na cieniutkie pasy za pomocą obieraczki do warzyw, skropić cytryną i lekko posypać cukrem. Piec, aż będą miękkie.
  • Ładne i smaczne są marchewki glazurowane. Gotujemy je najpierw aż będą miękkawe, ale nadal jędrne. Następnie smażymy je na niewielkiej ilości masła i w miodzie. Tak przygotowane danie nie tylko pysznie smakuje, ale również ładnie prezentuje się na talerzu.
  • Marchewki to także wspaniały dodatek do ciast i ciasteczek. Zapewniają im wilgotność, a połączone z cukrem trzcinowym i ciemną mąką pozwolą na wyczarowanie zdrowego deseru. 

Comments

comments