Zimowe bomby witaminowe

Zimowe bomby witaminowe
Zimowe bomby witaminowe
Zimowe bomby witaminowe

Zimą przygotowanie posiłku pełnego witamin jest trudniejsze niż wiosną czy latem – trzeba staranniej wybierać składniki, bo sztucznie pędzone warzywa i owoce nie są tak pełne witamin i minerałów jak ich sezonowe odpowiedniki.

Skoro dostęp do świeżych produktów jest ograniczony, najlepiej wykorzystywać produkty kiszone. Poza tradycyjnymi ogórkami i kapustą, które można kupić w wielu sklepach, można pokusić się o stworzenie własnych weków. Kisić można wiele produktów: jabłka, buraki czy kalafiora. Tak przygotowane, mogą stanowić dodatki do innych dań lub stać się bazą do sałatki.

Jeżeli preferujemy świeże owoce i warzywa, możemy wykorzystać dostępne produkty i przygotować prawdziwą bombę witaminową. Wystarczy wziąć po jednym świeżym owocu: mandarynki, pomarańczy, banana, kiwi i uzupełnić je smakołykami z puszki: ananasami, brzoskwiniami, a następnie udekorować rodzynkami. Wszystko można podlać syropem z puszki. Dodając odrobiny bitej śmietany zdrową sałatkę zamieniamy zaś w pyszny deser.

Prostym i sprytnym pomysłem na przemycenie zdrowych owoców do diety są smoothies. Te koktajle na bazie mleka przygotowuje się za pomocą blendera – wystarczy garść ulubionych owoców, które mogą być tez mrożone. Pite na zimno, cieszą się największą popularnością w lecie, ale także zimą można sobie na nie pozwolić. Ich dodatkowym plusem jest to, że smakują jak pyszny, kaloryczny deser, podczas gdy są zdrowe i niskokaloryczne.

Ponieważ właśnie zimą możemy cieszyć się „włoszczyzną”, nie powinno zabraknąć jej na naszych stołach. Warto poszukać przepisów ciekawszych niż surówka jarzynowa. Na bazie selera i marchwi można przygotować pyszny pasztet bez dodatku mięsa – świetna opcja nie tylko dla wegetarianów, ale także dla osób na diecie.

Do każdej sałatki opartej na zielonej sałacie można dodać jajka lub tuńczyka – oba produkty są źródłem witaminy B, o którą szczególnie trudno, kiedy nie mamy dostępu do światła słonecznego. Zwykła surówkę z marchwi lub selera mona wykończyć dodając garść orzechów bogatych w magnez.

Tworząc zimowe menu musimy wykorzystywać tak dużo świeżych i zdrowych produktów, jak tylko możliwe. Dzięki temu nasze ciała pozostaną zdrowe i w formie, a z naszych myśli zniknie chęć zaszycia się pod ciepłą kołdrą i przespania reszty zimy.

Comments

comments