Zimowe przyprawy dla poprawy smaku i zdrowia

Zimowe przyprawy dla poprawy smaku i zdrowia

Zimowe przyprawy dla poprawy smaku i zdrowia
Zimowe przyprawy dla poprawy smaku i zdrowia

 

Wiosną i latem smak soczystych owoców i warzyw zazwyczaj wystarcza do przygotowania potraw, zimą jednak szczególnie warto sięgnąć po przyprawy – zarówno te stare i sprawdzone, jak i nieco bardziej egzotyczne. Nie tylko dodadzą smaku naszym potrawom, ale również pomogą nam z  przeziębieniem i innymi dolegliwościami.

Imbir i goździki najbardziej kojarzą się z zimą – być może dlatego, że wchodzą w skład przyprawy do pierniczków i innych świątecznych dań. Jedną i drugą przyprawę można dodawać zarówno do dań obiadowych, jak i deserów – imbir np. świetnie sprawdzi się do zup, wieprzowiny czy jagnięciny. Chroni przed infekcjami dróg oddechowych, a także ma działanie ogólnie przeciwzapalne. Ponadto ułatwia trawienie – tym bardziej warto dodać go do tłustych dań. Goździki tym czasem są używane w przemyśle stomatologicznym i kosmetycznym.

Na katar nic nie pomoże tak jak ostre chilli – im silniejsze, tym szybciej odetka nos i odblokuje drogi oddechowe. Co ciekawe, ta ostra przyprawa łagodzi też podrażnienie błon śluzowych. Również spożywanie pieprzu może mieć dobroczynne skutki dla naszego ciała: Cayenne obniża poziom cholesterolu, uśmierza ból i jest stosowany przy leczeniu chorób reumatycznych. Jednak w przeciwieństwie do chilli, spożywany w nadmiernych ilościach podrażnia błony śluzowe. Także zwykły pieprz czarny ma swoje medyczne zastosowanie: lekko przeczyszcza, osłabia nudności i pomaga w trawieniu.

Ci, którzy preferują słodkie smaki i aromaty, powinni sięgnąć po cynamon, który wzmacnia organizm oraz zmniejsza przekrwienie błony śluzowej nosa. Kardamon łagodzi kaszel i przyspiesza powrót do zdrowia, a wywar z wanilii stosuje się przeciwgorączkowo. Wszystkie te przyprawy świetnie nadadzą się jako dodatek do kawy, herbaty, lampki grzanego wina czy deserów.

Comments

comments

One thought on “Zimowe przyprawy dla poprawy smaku i zdrowia

  1. Czym tak naprawdę jest cholesterol?

    Cholesterol istnieje tak naprawdę niedaremnym faktorem celi naszego tworu.
    Jest niezastąpionym budulcem cel zaœ inkretów.
    Cholesterol częściowo wyniknie w naszym tworze — w wątrobie, i częściowo zapoczątkuje z pokarmu, jaki na co dzień
    spożywamy. Z natury onej istnieje zatem niczym fatalnym.

    To co istnieje szkodliwe, to jego nadmiar.
    A szczegółowiej nierzeczona ujmując nadmiar „ułomnego cholesterolu” rodzaju LDL.
    Przyjmuje się, że jego stężenie we farb niemu powinienem transcendować
    100 mg/dl. Z drugiej strony mamy „zbożny cholesterol” wariantu HDL,
    którego stężenie onymi powinnoœ przekraczać 50 mg/dl u kobiet i 40
    mg/dl u mężczyzn. Całkowite stężenie cholesterolu w polskiej farby winna mieścić
    się w przedziale 114-200 mg/dl.

    Jednak jeœliby te zasad pozostają przeroœnięte zaœ ten poziom twierdzi się przez
    dłuższy czas, owe możesz spodziewać się pilnych ambarasów.

    Dlatego oną uznawaj do takiego poziomu — trzymajże
    cholesterol na właściwym stanie.

Comments are closed.