Znaczenie antyoksydantów (przeciwutleniaczy) w diecie

Antyoksydanty
Antyoksydanty
Antyoksydanty

Każdemu wiadomo o przeciwutleniaczach i ich znaczeniu dla zdrowia i prawidłowego odżywiania. Wydaje się, że im więcej naukowcy odkrywają na temat antyoksydantów, tym bardziej podnosi się wartość i potencjał przeciwutleniaczy. Okazały się one obiecującym elementem we wszystkim: od zapobiegania chorobom serca po spowalnianie procesów starzenia się oczu oraz mózgu.

Antyoksydanty działają w dość prosty sposób. Tym, co sprawia, że są tak skuteczne, jest zdolność neutralizowania silnie reagujących, bardzo destrukcyjnych związków zwanych wolnymi rodnikami.

Produkcja wolnych rodników to normalny proces ludzkiego ciała oraz część procesu oddychania i życia. Normalnie wolne rodniki są neutralizowane przez naturalny system obronny organizmu, co czyni je nieszkodliwymi. Jednak wszystko co osłabia system immunologiczny sprawia, że słabnie też jego zdolność do zwalczania wolnych rodników. Elementami osłabiającymi są m.in. zanieczyszczenie środowiska, nadmierne promieniowanie UV, a nawet spożycie alkoholu w zbyt dużych ilościach.

Kiedy wolne rodniki nie są właściwie neutralizowane, organizm zostaje narażony na szkody. Wolne rodniki mogą uszkodzić strukturę i funkcję komórek w ciele, a obecne badania sugerują, że przyczyniają się one do procesu starzenia i mogą odgrywać rolę w bardzo wielu chorobach, takich jak rak czy choroby serca.

Suplementy witaminowe zawierające przeciwutleniacze, takie jak np. witamina C, mogą być ważne, jednakże nie ma substytutu dla zdrowej diety. Szacuje się, że żywność zawiera ponad 4,000 związków, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Zdrowa dieta to jedyny sposób, aby korzystać z tych właściwości. Oprócz znanych antyoksydantów jak witamina C oraz witamina E, zdrowe jedzenie takie jak owoce, warzywa i pełne ziarna zbóż zawierają w sobie wiele pomniejszych przeciwutleniaczy. Naukowcy dopiero teraz odkrywają jak ważną rolę te mniej znane antyoksydanty odgrywają w utrzymywaniu zdrowia organizmu.

Przeanalizujmy niektóre rodzaje pokarmu, które są źródłem głównych witamin antyoksydacyjnych.

Witamina C

Witamina C jest prawdopodobnie najbardziej badaną ze wszystkich witamin antyoksydacyjnych. Również znana jako kwas askorbinowy, witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, obecna we wszystkich płynach ustrojowych naszego ciała; jest też uważana za jedną z pierwszych linii obrony przeciw infekcjom i chorobom. Z racji tego, że jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, nie jest przechowywana w organizmie i musi być spożywana codziennie w odpowiednich ilościach. Dobrymi źródłami witaminy C są owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i grejpfruty, zielona papryka, brokuły oraz inne zielone warzywa liściaste, truskawki, kapusta i ziemniaki.

Witamina E

Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach i jest przechowywana w wątrobie i innych tkankach. Badania witaminy E zostały przeprowadzone pod względem na jej wpływ na wszystko od procesu starzenia, po gojenie oparzeń słonecznych. Witamina E nie sprawia cudów, jednak jest istotnym antyoksydantem i ważne jest, aby dieta zawierała odpowiednią jej ilość. Dobrymi źródłami tego składnika są m.in. kiełki pszenicy, orzechy, nasiona, ziarna zbóż, olej roślinny, olej rybny i zielone warzywa liściaste.

Beta-karoten

Beta-karoten jest składnikiem odżywczym, który nadaje flamingom ich charakterystyczny różowy kolor (beta-karoten otrzymują one ze zjadanych przez siebie krewetek). W świecie ludzi, beta-karoten to najszerzej badany z ponad 600 karotenoidów, które zostały dotąd odkryte. Rola beta-karotenu w przyrodzie to ochrona skórki ciemnozielonych, żółtych i pomarańczowych owoców przed efektami promieniowania słonecznego. Naukowcy wierzą, że odgrywa on podobną rolę w ochronie ludzkiego ciała. Źródłami beta-karotenu są marchewki, zagęszczony sok owocowy, słodkie ziemniaki, brokuły, pomidory, różne rodzaje kapusty, kantalupa (rodzaj melona), brzoskwinie oraz morele.

Selen

Selen jest jednym z najważniejszych minerałów w zdrowej diecie i jest studiowany ze względu na jego zdolność zapobiegania uszkodzeniom komórek. Naukowcy rozpoznają tę zdolność jako ważną w zapobieganiu chorobom rakowym; trwają badania nad selenem i jego ewentualnymi właściwościami w profilaktyce tej choroby. Ważne jest pozyskiwanie selenu z diety, jako że duże jego dawki mogą okazać się toksyczne. Na szczęście, selen można łatwo pozyskać jeśli stosuje się zdrowe odżywianie. Dobrymi źródłami selenu są ryby i owoce morza, czerwone mięso, produkty pełnoziarniste, drób i jaja oraz czosnek. Warzywa, które rosną na glebie bogatej w selen są również dobrymi źródłami tego składnika.

Comments

comments