Zupa meksykańska

500x250

Przepis na pyszną zupę meksykańską

Ostatni nawrót zimy przypomniał mi o idealnym przepisie na takie zimne dni. Zostawiając na chwile z boku klimaty wiosenno-sałatkowe, chciałem pokazać wam przepis na przepyszną zupę meksykańską. Aromatycznie rozgrzewająca, dodaje tak koniecznej energii i sił na zimowe dni.

 

Składniki Zupy Meksykańskiej:

Zupa Meksykańska z mięsem mielonym
Zupa Meksykańska – składniki

– 250 g mięsa mielonego

– puszka zielonego groszku

– puszka fasoli konserwowej

– puszka kukurydzy

– puszka pomidorów

– 2 cebule

Zupa Meksykańska z mięsem mielonym
Zupa Meksykańska – składniki

– 2 ząbki czosnku

– kostka rosołowa lub bulion

– ½ opakowania papryki ostrej

– ½ opakowania papryki słodkiej

– sól, pieprz

Koszt ok. 30zł

Porcja na 4-5 osób

 

Sposób przygotowania Zupy Meksykańskiej:

Zupa Meksykańska z mięsem mielonym
Zupa Meksykańska z mięsem mielonym

Na patelnię wrzucamy mięso mielone. Dodajemy ½ opakowania papryki ostrej i ½ opakowania papryki słodkiej, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Tak przyprawione mięso mielone smażymy na patelni przez dłuższą chwilkę, po czym dodajemy posiekaną wcześniej cebulę. Całość smażymy kolejne kilka minut, do momentu aż cebulka zmięknie.

W garnku do zupy gotujemy bulion lub wodę z kostką rosołową.

Zupa Meksykańska z mięsem mielonym
Zupa Meksykańska z mięsem mielonym

Do wrzątku dodajemy podsmażone mięso mielone z cebulką i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.

Następnie dodajemy puszkę kukurydzy, fasoli oraz rozdrobnionych pomidorów (jeśli w puszcze były w całości lub większych kawałkach) wraz z wodą z puszki. Dodajemy odsączony groszek i gotujemy jeszcze parę minut.

Zupa Meksykańska - gotujemy wywar
Zupa Meksykańska z mięsem mielonym

Podawać z chrupiąca bagietką lub bułeczkami. Świetnie nadają się też bagietki czosnkowe do piekarnika, dostępne w biedronkach i lidlach.

 

 

 

 

Smacznego!

 

Zupa Meksykańska z mięsem mielonym
Zupa Meksykańska z mięsem mielonym
Zupa Meksykańska z mięsem mielonym
Zupa Meksykańska – Smacznego !

 

Comments

comments