Ułóż sztućce na talerzu w najbardziej logiczny sposób
Po drugie, na perfekcyjnie nakrytym stole nie może zabraknąć sztućców deserowych. Jak ułożyć sztućce tylko do deseru? Powinny znajdować się nad talerzem obiadowym – widelczyk pod łyżeczką. Trzonek widelczyka ma być skierowany w lewo, a łyżeczki w prawo. Sztućce te, po skończonym obiedzie i wymianie wszystkich talerzy na deserowe, przesuwa się w taki sposób, żeby zastawa kawowa znajdowała się po ich lewej stronie. Pamiętajcie, że łyżeczka deserowa służy wyłącznie do spożywania deseru, czyli podaje się ją do kremu czy budyniu. Wobec tego, jak ułożyć sztućce do kawy i ciasta? Łyżeczka do kawy zawsze powinna znajdować się na spodku. Ta nad talerzem, w komplecie z widelczykiem, służy do jedzenia deseru, nie do mieszania kawy czy herbaty. Jeżeli serwujecie ciasto, to nad talerzem układacie sam widelczyk.
Najważniejszą zasadą, jaką powinieneś zapamiętać na samym początku, jest zasada dotycząca kolejności układania sztućców po obu stronach talerza. Jest to bardzo proste i łatwe do opanowania. Sztućce należy ułożyć według kolejności. Oto odpowiednie ułożenie sztućców: najdalej od talerza (pierwsze z brzegu) powinny znaleźć się sztućce do pierwszego dania. Kolejne pary sztućców to kolejne danie. Najbliżej talerza znajdują się sztućce przeznaczone do ostatniego posiłku. Wszystko zależy od kolejności serwowania dań – wystarczy tylko wiedzieć, w jakiej kolejności będą podane potrawy, a ułożenie sztućców nie będzie już wymagało zastanawiania się.
• Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej będą używane: najdalej od talerza znajdą się te, którymi posłużymy się jako pierwszymi. Ta sama zasada dotyczy stawianych talerzy. Przy talerzu nie kładziemy więcej niż trzy pary sztućców, jeśli potrzebna będzie większa ilość, bo planujemy więcej dań, kolejne sztućce podajemy wraz z serwowanym, następnym daniem.

Ułóż sztućce na talerzu w najbardziej logiczny sposób
Podawaj sobie mniejsze porcje, aby uporządkować sztućce
Co prawda są zwykle maleńkie, ale do ich eleganckiego skonsumowania konieczne są sztućce. Jak ułożyć przystawkowe noże i widelce? W dość dużej odległości od nakrycia – zgodnie z zasadą: ostatni będą pierwszymi. Nóż do przystawek połóż z prawej, a widelczyk z lewej strony talerza. Ostrze noża skieruj w stronę nakrycia, a widelec połóż ząbkami do góry.
Znasz już wszystkie zasady dotyczące prawidłowego ułożenia sztućców. Teraz nakrywanie do stołu zajmie Ci znacznie mniej czasu, a Twoi goście będą zachwyceni sposobem nakrycia stołu. Każdy dzień jest dobry na podanie posiłku w wyjątkowy sposób. Dlatego zacznij już dziś i wprowadź zasady savoir vivre do swojego codziennego życia.
Najczęściej zanim zasiądziemy do stołu, sztućce są już odpowiednio ułożone. Czasem jednak zdarza się, że musimy je rozmieścić samodzielnie. W takiej sytuacji warto pamiętać, by po lewej stronie znalazł się widelec. Jego ząbki powinny być skierowane ku górze. Nóż należy natomiast ułożyć po prawej stronie, pamiętając, by jego ostrze było skierowane w stronę talerza. Takie rozmieszczenie sztućców oznacza, że jesteśmy gotowi na podanie pierwszego z dań.
Wkładaj sztućce do odpowiedniej zmywarki
Wiecie już jak poprawnie wkładać sztućce do zmywarki? A może mimo tego, że zawsze tak wkładacie sztućce Wasza zmywarka nadal nie domywa? W takim razie bardzo prawdopodobne, że zmywarka nie działa jak powinna sprawdź Technikan.pl i dowiesz się jak usterka spotkała Twoją zmywarkę! 😉
Detergent do zmywarki należy przechowywać w suchym otoczeniu. W przypadku używania proszku należy dokładnie zamknąć pojemnik po każdym użyciu, aby utrzymać suchość produktu (i uniknąć rozsypania!). Podobnie jak inne środki czyszczące, detergent należy przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Jeśli masz odpowiednio dużo miejsca w koszu na sztućce w zmywarce, uchwyty łyżek mogą być w górze — jeśli jednak wypełniasz kosz po brzegi, rozsądniej jest skierować uchwyty łyżek w dół, aby oszczędzić miejsce. Duże przybory, takie jak szczypce i łyżki do serwowania, można umieścić na górnej półce, natomiast widelce i noże bezpieczniej jest umieścić w koszu ostrą stroną do dołu (z oczywistych powodów!).
Uporządkuj swoje sztućce na tacy
Przed przystąpieniem do rozkładania sztućców powinniśmy sprawdzić, czy wszystkie pochodzą z jednego kompletu, a następnie dokładnie je wypolerować. Idealnie nadaje się do tego kawałek bawełnianej tkaniny. Lśniące sztućce, prawidłowo ułożone przy talerzu świadczą nie tylko o kulturze gospodarza, ale również o jego dbałości o komfort gości.
A jak ułożyć sztućce na serwetce? Jeśli chcecie być wierni zasadom savoir-vivre’u, to nie ułożycie na serwetce sztućców. Serwetka pełni funkcję nie tylko dekoracyjną, ale również praktyczną. Musi być łatwo dostępna, żeby móc rozłożyć ją na kolanach. Układa się ją na talerzu lub z lewej strony zastawy, obok widelców – złożoną w trójkąt, wachlarz lub inną fantazyjną formę. Pamiętajcie, że raz podniesionych sztućców nie można z powrotem odłożyć na stół ani nawet oprzeć o talerz. Pomyślcie o konsternacji Waszych gości, którzy chcąc skorzystać z serwetki, musieli dotknąć wszystkich sztućców jednocześnie. W praktyce jednak często stosuje się tzw. kieszonki z serwetek – zwłaszcza podczas mniej oficjalnych przyjęć, składających się z niewielu dań. W Internecie można znaleźć wiele ciekawych pomysłów na to, jak ułożyć sztućce w kieszonce.
Wskazówka Jeśli jesteś osobą leworęczną, możesz posługiwać się sztućcami odwrotnie, tak jak Ci wygodnie, ale gdy je odkładasz, powinny być ułożone, tak samo, jak u osób praworęcznych. W takiej sytuacji ważniejsze jest zachowanie naturalnych ruchów przy stole, a elementy nakrycia, takie jak kieliszki, przez cały czas pozostają na swoim miejscu, z prawej strony.

Uporządkuj swoje sztućce na tacy
Odłóż sztućce do właściwej szuflady
O ile zmywarka z koszykiem na sztućce nie daje wielu możliwości ich układania, to już model z szufladą stawia pewne wymagania. Przede wszystkim dostosuj wielkość sztućców do rozmiaru przegródek szuflady. Do jednej przegródki wkładaj tylko jedną rzecz – w ten sposób zadbasz o dokładne wyczyszczenie naczyń. Łyżki wkładaj dnem do góry, aby spłynęła z nich cała woda.
W domach pielęgnujących tradycyjne obyczaje można spotkać podstawki pod sztućce, tzw. koziołki. Znajdują się one z prawej strony nakrycia, a na nich, oparte, widelec i nóż. W takim wypadku zęby widelca leży do dołu, a ostrze noża zwrócone w lewo. Łyżka musi znaleźć się nad talerzem. Po lewej stronie talerza leży serwetka złożona w trójkąt.
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
1 comment
Świetny artykuł dużo mnie nauczył