Wybierz odpowiednie zielone pomidory
Co zrobić z zielonych pomidorów? Najlepsza będzie sałatka z zielonych pomidorów do obiadu z marchewką i cebulą. Zaraza ziemniaczana, zmora wielu działkowiczów i posiadaczy przydomowych ogródków. Jej pojawienie się daje nam prawo do zerwania nie tylko czerwonych, ale i zielonych owoców. Niski stopień choroby, pierwsze oznaki to sygnał aby zacząć działać i robić sałatkę pomidorową z cebulą, marchewką i innymi warzywami. Sałatka z zielonych pomidorów do obiadu na już oraz do słoików na później. Sałatka z pomidorów bez oleju i bez octu.
Opłucz i posortuj zielone pomidory. Odrzuć pomarszczone lub ciemno nakrapiane owoce. Nie używaj zbyt twardych i całkowicie zielonych pomidorów, ponieważ w gotowej sałatce będą gorzko smakować. Pomidory pokrój w plastry, jak pokazano na zdjęciu i włóż do głębokiej miski.
Jesienią zielone pomidory, które nie zdążyły dojrzeć na krzaczkach, nie muszą się marnować. Otóż jak się okazuje, zielone pomidory są doskonałym składnikiem na przetwory. Bardzo cenione są smażone zielone pomidory, a także zielone pomidory kiszone lub marynowane. Oto najlepsze przepisy na przetwory z zielonych pomidorów, które warto wykorzystać we wrześniu i październiku. Wyjaśniamy też czy spożycie zielonych pomidorów jest zdrowe!
Pokrój pomidory
Z pomidorów usuń szypułki oraz wytnij twardy fragment pod szypułką. Każdego pomidora pokrój w plasterki o grubości około 3-4 mm. Pomidory można kroić w plasterki dowolnie (wzdłuż lub wszerz). Wszystkie plasterki pomidorów umieść w większej, szklanej misce. Do miski wsyp pełną łyżkę zwykłej soli. Dokładnie wymieszaj plasterki pomidorów z solą. Miskę przykryj przykrywką lub luźno pokryj przezroczystą folią spożywczą, aby zostawić dostęp powietrza. Miskę z pomidorami w soli zostaw w chłodnym miejscu, z dala od słońca na około 8-12 godzin (np. w kuchni na szafce), maksymalnie do 16 godzin (w lodówce).
Usuń szypułki z pomidorów przygotowanych do konserw. Pomidory dokładnie umyj, jeśli są duże, pokrój i włóż do wysterylizowanych słoików. A następnie wlej pomidory z przygotowanym nadzieniem, jeśli to konieczne, wysterylizuj je i zamknij. Jeśli obawiasz się, że podczas sterylizacji pomidory staną się zbyt miękkie, możesz zastąpić je pasteryzacją w temperaturze 85 ° C.
Zrób kilka kawałków pomidora. Do tych kawałków włóż cienko posiekany czosnek. Wszystkie pomidory przecinam na pół, a duże na cztery części. Umieść zielone pomidory w słoikach, zalej gorącą solanką. Sterylizuj przez 10-15 minut od momentu zagotowania wody. Zamknięte słoiki odwróć pokrywką do dołu, przykryj grubą szmatką (najlepiej kocem) i pozostaw do ostygnięcia.

Pokrój pomidory
Składniki sałatki wymieszać
Składniki na sałatkę: 1,5 kg zielonych pomidorów, 3 cebule białe, 1 mała łyżka gorczycy, szczypta pieprzu, mała łyżka soli.Składniki na zalewę: 2 szklanki wody, 1 mała łyżka soli, 1/2 szklanki octu, 1/2 szklanki cukru,Przygotowanie: Zielone pomidory umyć i pokroić w plastry o średniej grubości, cebulę umyć i pokroić w piórka, dodać do pomidorów, wszystko posypać pieprzem, solą i gorczycą. Odstawić na ok 2 godziny. Zalewę zagotować i wrzucić do niej pomidory z cebulą. Chwilę razem gotować, ok. 15 min. Gorące przelać do słoików, które zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy się ostudzą można je przenieść do spiżarni, już normalnie postawione.
Osoby, które pragną urozmaicić nieco podstawową wersję sałatki z zielonych pomidorów, mogą ją wzbogacić o dodatek przypraw, takich jak curry, czy kurkuma lub dodać do marynaty drobno posiekany koperek. Aby smakowała ona bardziej kwaskowato, można zredukować ilość dodanego cukru, np. do 0,5 szklanki. Jeśli chodzi o wybór słoiczków, w których ma znaleźć się sałatka z zielonych warzyw, postawić na naczynia mniejszych rozmiarów, dzięki którym prościej będzie wydzielać poszczególne porcje przetworu.
Na dno każdego wyparzonego słoika wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i płaską łyżeczkę gorczycy. Następnie włóż warzywa do wysokości załamania słoika. Warto zwrócić uwagę, aby w każdym słoiku znalazły się przynajmniej 2 – 3 plastry czerwonego pomidora. Warzywa zalej gorącą, ale nie wrzącą mieszanką, zostawiając ok 2 -2,5 cm od pokrywki.
Zrób winegret
Pora na zalewę. W garnku umieść trzy szklanki wody oraz wysp około 100 gramów dowolnego cukru – u mnie było to 6 pełnych łyżek cukru drobnego. Zagotuj wodę z cukrem, a następnie wlej też niecałe pół szklanki octu spirytusowego 10 %, czyli około 100 ml octu. Całość doprowadź do wrzenia i od razu rozlewaj do słoików z warzywami.
Porada: Bardzo często jest tak, że nawet po pasteryzacji kilka słoików nadal „odbija” (nakrętni po naciśnięciu „pykają”). Wystarczy jednak tylko mocniej dokręcić takie słoiki i zostawić w spokoju do dnia następnego. Praktycznie zawsze same zassą się do tego czasu. Nie potrzebna jest zatem dodatkowa pasteryzacja. Jeśli jednak trafi się uszkodzona nakrętka, to taki słoik polecam odłożyć do lodówki, a sałatkę otworzyć nie wcześniej niż po trzech tygodniach.
Na początku zapewne będzie trudno, bo spora ilość osób ma z tym problem, aby odzwyczaić swoje kubki smakowe od tych dwóch silnych bodźców, ale wystarczy od kilku do kilkunastu dni abstynencji albo radykalnego ograniczenia spożycia tych składników, aby raz na zawsze pozbyć się tego problemu. Kubki smakowe dostosowują swoją czułość do stężenia składnika w diecie i robią to zarówno w jedną jak i w drugą stronę. Zrób sobie solno-cukrowy „detoks” i poczuj prawdziwy smak jedzenia. Zobaczysz jak naprawdę smakują zioła, warzywa i odkryjesz produkty na nowo. Nie bój się za to dodatku octu winnego, jabłkowego, soku z cytrusów i innych kwaskowatych dodatków.
Podawaj sałatkę
Powiem Wam, że lubię sałatę, szczególnie rzymską, dębolistną, rukolę oraz szpinak. Dodaję sobie grubą warstwę do kanapek i oczywiście stanowią one bazę dla moich sałatek. Liście sałaty same w sobie są gorzkawe i zdaję sobie sprawę, że wiele osób za nimi nie przepada. Jednak, gdy przyprawimy je dobrym dressingiem, mogą smakować wyśmienicie, a nudna sałatka przeobraża się w niezwykle smaczny posiłek.
W minionym tygodniu podrzucałam Wam przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków. Tym razem mam dla Was prostą, bo dwuskładnikową sałatkę z dodatkiem cebuli. To kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów. Sałatka w smaku jest słodkawa, z delikatną kwaśną nutą.
Zwykle robię sałatkę z 1,5 lub 2 porcji warzyw, wszystko dzielę na 3 części i każdą butelkę napełniam marynatą o różnej temperaturze. Więc mam szybka sałatka z zielonych pomidorów na obiad i kolację. Po zjedzeniu pierwszej puszki, druga puszka dobrze zaparzona i schłodzona jest w drodze. A trzeci słoik można przechowywać w lodówce, dopóki nie będziesz chciał ponownie zjeść sałatki z zielonych pomidorów. Podawaj szybką sałatkę z zielonych pomidorów – schłodzoną. Przed podaniem można dodać kilka świeżych ziół i aromatycznych olej słonecznikowy, ale możesz się bez tego obejść, jak chcesz. Smacznego!

Podawaj sałatkę
1 comment
Fajny przepis na zdrową i szybką sałatkę