Szczypce
Ciągle przesuwająca się pokrywka podczas odcedzania makaronu czy ziemniaków nie będzie już kłopotem, dzięki nakładce cedzakowej. Rozwiązanie to pozwoli raz na zawsze pożegnać się ze spadająca pokrywką, wypadającymi warzywami do zlewu czy poparzonymi od pary dłońmi.
Intensywne użytkowanie zlewu niszczy jego powierzchnię i sprawia, że nie wygląda atrakcyjnie. Jeżeli chcesz, aby komora zlewozmywaka jak najdłużej miała nieskazitelny wygląd, rozważ zakup specjalnej maty. To podkładka wykonana z tworzywa sztucznego, której kształt łatwo dopasujesz do dna zlewu. Dzięki niej możesz myć metalowe garnki i wkładać sztućce do komory, bez obaw, że ją porysujesz lub uszkodzisz.
We wpisie „O szkodliwej dla zdrowia chochli i innych akcesoriach kuchennych” pisałam o tym dokładniej, więc jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na ten temat to zachęcam do lektury tamtego wpisu. Dziś dodam tylko, że w niektórych krajach np. w Holandii akcesoria kuchenne tego typu są zakazane, więc dlaczego mimo stwierdzonego zagrożenia u nas wciąż są takie popularne?
Łyżka durszlakowa
Świetnym pomysłem na prezent (i w dodatku bardzo modnym i zyskującym na popularności) jest saturator do wody. To praktyczne urządzenie pozwoli w domowych warunkach szybko i łatwo przygotować wodę gazowaną. Nie trzeba już kupować wody w plastikowych butelkach. Wystarczy urządzenie do gazowania wody i pyszny, orzeźwiający napój jest gotowy. Można bez problemu dokupić również smakowe syropy i rozkoszować się domową Pepsi czy Mirindą.
Chcesz stworzyć projekt swojej łazienki? Jesteś w idealnym miejscu, aby urzeczywistnić swoje marzenie! Stworzymy dla Ciebie wyjątkowy projekt wnętrza, który zostanie idealnie dopasowany pod Twoje wymagania. Wystarczy, że umówisz się do strefy projektowania!
Chochla

Chochla
Deska do krojenia
Składana deska do krojenia wykonana z plastiku znacznie ułatwia przesypywanie pokrojonych produktów bez ich rozsypywania. Składane boki tworzą rynienkę, dzięki której bezpiecznie przeniesiemy deskę nad garnek czy patelnię, by wrzucić do naczynia pokrojone warzywa lub mięso. Taki model znajdziemy wśród desek do krojenia Joseph Joseph. Dostępne są także komplety desek na stojaku, w różnych kolorach, z oznaczeniem przeznaczenia każdej deski – osobne do warzyw, owoców, mięsa, ryb i innych produktów.
Deska do krojenia składana to rodzaj deski do krojenia, która może być złożona w celu łatwiejszego przechowywania lub transportu. Jest to bardzo praktyczny przedmiot, szczególnie dla osób, które posiadają mało miejsca w swojej kuchni. Deska składana jest również często wykorzystywana podczas podróży, ponieważ jest lekka i można ją łatwo złożyć i zabrać ze sobą.
Deska do krojenia powinna być wykonana z twardego materiału, który będzie odporny na zarysowania i wysokie temperatury. Dobrym wyborem jest deska wykonana z drewna lub z tworzywa sztucznego o grubości co najmniej 2 cm. Ważne, aby deska była również wygodna w użytkowaniu i miała odpowiedni rozmiar, tak aby pomieścić wszystkie potrzebne składniki podczas krojenia.
Nóż szefa kuchni
nóż szefa kuchni – „królem” w zestawie noży kuchennych jest długie i szerokie ostrze, które służy kucharzowi do krojenia i szatkowania wielu rzeczy: od twardych ziemniaków, po natkę pietruszki; nóż ten jest zazwyczaj bardzo ostry i wymaga cyklicznego ostrzenia;
Jednym z podstawowych noży jest nóż szefa kuchni, który ma zwykle od 8 do 10 cali długości i szerokie ostrze. Nóż szefa kuchni jest świetny do krojenia w plastry, kostki i siekania różnych produktów spożywczych. Bardzo przydatne są też noże do krojenia, które mają zwykle od 3 do 4 cali długości, ostry czubek i cienkie ostrze. Świetnie nadają się do takich zadań, jak krojenie małych owoców i warzyw, obieranie i usuwanie gniazd nasiennych.
Duży i ostry nóż kuchenny szefa kuchni jest dostępny z ostrzem o długości co najmniej 18 cm lub większym. Idealnie nadaje się do krojenia dużych i średnich kawałków żywności, które należy pokroić w kostkę, w plastry lub oddzielić. Jest to standardowe narzędzie kuchenne w każdej kuchni, a wielu profesjonalnych kucharzy ma własne, specjalne noże do pracy. Jest to uniwersalny nóż dla każdego kucharza i jego podstawowy niezbędnik. Więcej informacji o nożach kuchennych znajdziesz na naszym blogu w artykule na temat „Zakupy, użytkowanie i ostrzenie noży kuchennych”. Poniżej kilka najważniejszych noży w kuchni:

Nóż szefa kuchni
Ząbkowany nóż
Cechą charakterystyczną tego noża jest ząbkowana klinga i niewielki rozmiar. Ostre ząbki świetnie sprawdzą się podczas przecinania śliskiej skórki warzywa. Plastry będą równe i skrojone idealnie. Jeżeli jesteś smakoszem pomidorów, to zadbaj, by w Twoim komplecie noży znalazł się właśnie taki nóż do pomidorów.
Czyli nóż do wszystkiego. Wybierając komplet noży do kuchni, sprawdźmy czy znajduje się w nim ten typ ostrza. Dobrze, jeśli jest, gdyż tego rodzaju nóż świetnie sprawdzi się do obierania oraz krojenia warzyw i owoców, a także krojenia wędlin czy mięsa. Taki nóż warto mieć zawsze pod ręką. Czym jeszcze się charakteryzuje? Długim i średnio wąskim ostrzem (węższym od noża szefa kuchni).
Noże do pieczywa możesz naostrzyć ostrzałką szczelinową. Przymocuj ją mocno do blatu tak, żeby się nie poruszała. Następnie płynnie przeciągaj nóż pomiędzy płytkami. Wykonuj delikatne ruchy do siebie i uważaj, żeby za bardzo nie dociskać sprzętu kuchennego do elementów ostrzałki.
Nóż do chleba
Nóż do chleba – jaki będzie ten właściwy, żeby ukroić kromkę perfekcyjnej grubości i nie zdeformować jej kształtu? Noże do pieczywa powinny koniecznie znaleźć się w Twojej kuchni, ale jak wybrać te odpowiednie? Dowiedz się także, jak ostrzyć noże do chleba.
Ukrojenie idealnej kromki chleba często jest nie lada wyzwaniem. Szczególnie gdy pieczywo jest świeże – ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Problem ten możesz rozwiązać, zaopatrując się w noże do pieczywa. Odpowiedni nóż do chleba, jak chociażby od firmy Zwieger, sprawi, że będziesz kroił równe kawałki, które staną się podstawą pysznych kanapek.
Nóż do chleba ZWIEGERTeraz, gdy coraz częściej pieczemy własny chleb, warto pomyśleć o nożu, który idealnie posłuży nam do szybkiego przygotowania kanapek. Kanapek dla całej rodziny, równych, o wybranej przez nas grubości. Wielokrotnie, zamiast naciąć skórkę delikatnie, gnietliśmy go, by móc go pokroić. Ukrojenie odpowiedniej grubości kromki przysparzało nam ogromnego trudu. Nasz nóż do pieczywa, dzięki swoim specyficznym, ząbkowanym ostrzom poradzi sobie ze świeżym, wyjętym z pieca chlebem , jednocześnie nie zmieniając przy tym kształtu pieczywa. Podobnie kilkudniowe zbożowe wypieki podczas krojenia nie rozpadną nam się w rękach.
Nóż do owoców
Jeśli serwujesz dużo owoców, krojenie ich na kawałki może być żmudne i niebezpieczne dla palców. Krajalnica do jabłek ułatwia cięcie owoców na wiele kawałków i szybkie oddzielanie rdzenia. Sprawdza się w przypadku większości owoców, które można ustawić na desce do krojenia. Następnie bierzesz krajalnicę, dociskasz nią owoce, a narzędzie szybko rozdziela je na równe części.
W przypadku owoców z niewielkimi pestkami świetnie sprawdzą się drylownice oraz szczypce do wyciągania szypułek. Takie sprzęty są przeznaczone m.in. do wiśni, śliwek czereśni i truskawek. W sklepach znajdziesz również akcesoria do obróbki awokado, które łączą w sobie funkcje obierania, usuwania pestki oraz krojenia. Podobne rozwiązania dostępne są dla owoców takich jak melony i arbuzy. Do usuwania gniazd nasiennych w jabłkach wykorzystaj drążarki, które również pozwalają skrócić czas spędzony w kuchni.
Owoce takie jak cytryny, pomarańcze i grejpfruty z łatwością obierzesz dzięki obieraczce do cytrusów. Dużą popularnością cieszą się przyrządy, które nie tylko obierają grubą skórkę, lecz także tworzą z niej finezyjną formę, którą można wykorzystać do udekorowania wypieków lub talerza z owocami. Znajdziesz je u naszych partnerów – na Allegro i AliExpress, a za zakupy otrzymasz punkty lojalnościowe.
Krajacz ciastek
Dla miłośników ciast kruchych powstały nieocenione siekaczki. Ciasto kruche jak wiadomo nie lubi ciepła rąk i zagniatając go powinno się to robić szybko, by nie ogrzewać zawartego w cieście masła. Siekaczki do ciasta sprawdzają się do tego idealnie, gdyż dużą cześć zagniatania możemy wykonać bez dotykania ciasta.
Jeśli masz zamiar piec dużo ciast, potrzebujesz sposobu na szybkie ich rozwałkowanie i spłaszczenie. Wałek do ciasta jest od wieków podstawowym narzędziem niezbędnych podczas przygotowywania ciast do pieczenia. Jest to również dobre narzędzie do wypędzania ludzi z kuchni, gdy próbują wykraść jedzenie.
Listę desek do krojenia zamyka ceramiczna deska do krojenia produktów, ale i serwowania przekąsek. Takie deski kuchenne wykonane z ceramiki zachwycają pięknymi wzorami. Bardziej docenia się je za walory estetyczne, niż za praktyczne. Bardzo dobrze prezentują się na półce, ale można używać je także podczas przygotowywania posiłków.
Naklejki na przyprawy
Kolejnym dobrym pomysłem będzie zakup naklejek na przyprawy, które możemy połączyć wraz z szklanymi buteleczkami do których wsypiemy przyprawy- takie rozwiązanie na 100% przyśpieszy pracę w naszej kuchni gdyż już nie będziemy musieli się zastanawiać czy dana przyprawa to np. papryka słodka czy papryka ostra.
1 comment
wiem już jakie akcesoria kupić do kuchni kupie w najbliższym czasie