Kto nie powinien jeść miodu 

Kto nie powinien jeść miodu 

by Redaktor

Ludzie, którzy mają historię alergii na jad pszczoły 

Do rozwoju alergii na jad pszczoły dochodzi najczęściej przy dużej ekspozycji na użądlenia owadów i powtarzających się użądleniach, stąd grupę szczególnie narażoną stanowią pszczelarze, ich rodziny i osoby mieszkające w najbliższym sąsiedztwie. W klimacie umiarkowanym użądlenia zdarzają się od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Największa aktywność pszczół na miejsce od połowy lipca do końca sierpnia, a w przypadku bardziej agresywnych od nich os – od końca lipca do pierwszej dekady września. Tylko wyjątkowo użądlenia zdarzają się także zimą, np. jeśli przypadkowo obudzi się osy gnieżdżące się na strychu. Nie obserwuje się także incydentów użądleń pszczół i os w godzinach nocnych, ze względu na ich naturalny brak aktywności o tej porze. 

To co dla pszczół jest pożytkiem, dla ludzi może być niestety przedmiotem uczulenia. Alergia na miód jest bowiem wywołana obecnością w nim różnego rodzaju alergenów, czyli cząsteczek powodujących nieprawidłową reakcję układu immunologicznego naszego organizmu. 

Najczęstsza jest alergia na jad owadów z rzędu błonkoskrzydłych, do których należą pszczołowate: pszczoła miodna i trzmiel oraz grupa osowatych: osa zwyczajna, klecanka (typowa dla regionów Morza Śródziemnego), osa z gatunku Dolichovespula i szerszeń (zobacz zdjęcia poniżej). Dodatkowo w ostatnich latach zyskują na znaczeniu owady z należącej także do błonkówek rodziny mrówkowatych. 

Kto nie powinien jeść miodu

Ludzie, którzy mają historię alergii na jad pszczoły

Osoby w ciąży lub karmiące piersią 

Narodziny dziecka okupione są bólem fizycznym, z którym zmagają się świeżo upieczone matki. Kobiety potrzebują ogromnego wsparcia partnerów, by przetrwać poród oraz czas połogu. Według ginekolożki Danielle Jones nie zawsze mogą jednak na tę męską pomoc liczyć. Niektórzy panowie myślą wyłącznie o własnej przyjemności i w związku z tym wystosowują do lekarzy nietypową oraz niosącą negatywne konsekwencje zdrowotne prośbę. O czym mowa? 

Okres ciąży to czas, w którym wiele kobiet poszukuje naturalnych sposobów na radzenie sobie z rozmaitymi dolegliwościami. Przeziębienie, bóle głowy, zaparcia, bolesne skurcze kończyn – to tylko niektóre z nich. Należy jednak pamiętać, że nawet preparaty w pełni oparte o składniki pochodzenia naturalnego nie zawsze są bezpieczne dla przyszłych mam i ich dzieci. Czy zatem maść końska w ciąży może być stosowana? Odpowiadamy! 

Dieta matki karmiącej piersią powinna dostarczać niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Opieka nad maluszkiem wymaga sporo wysiłku, natomiast sama laktacja także stanowi dla organizmu poważny wydatek energetyczny. Niedobory w organizmie matki mogą mieć poważne konsekwencje dla jej zdrowia fizycznego, a także samopoczucia. Brak energii, znużenie, a nawet stany lękowe są typowe dla okresu połogu, dlatego też nie powinny być one potęgowane złą dietą i niedoborami składników odżywczych. Pamiętajmy, że mleko powstaje ze składników krwi kobiety karmiącej, zatem wszelkie niedobory mogą mieć wpływ na bilans kaloryczny pokarmu. 

Osoby z historią alergii pokarmowych 

Alergią pokarmową określa się nieprawidłową i niewspółmierną do bodźca reakcję układu odpornościowego na dany alergen, dostarczony wraz z żywnością. Uczulenie może się przejawiać w postaci różnych objawów klinicznych. Wśród najczęstszych wymieniane są: 

Alergia i nietolerancja pokarmowa, nadwrażliwość na gluten, celiakia – o tym piszemy. Dodatkowo przepisy dla alergików : bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru – poszukaj u nas inspiracji. Opisujemy produkty dobre dla alergików, piszemy jak zorganizować pracę w kuchni alergika. Opisujemy testy na alergię, a także zachęcamy do współtworzenia działu „alergia u dziecka”. Zapraszamy do korzystania z serwisu i dzielenia się z nami swoimi opiniami. 

Leczenie alergii opiera się na diecie eliminacyjnej, a także na podawaniu środków przeciwalergicznych i antyhistaminowych. Z menu alergika muszą zniknąć nie tylko surowe owoce, ale także wypieki z dodatkiem bananów np. chlebek bananowy, a także syropy i inne przetwory, które mają je w swoim składzie. 

Osoby z historią chorób serca 

35-letni Marcin Łaszkiewicz od dwóch lat żyje z Alzheimerem. Chorobę odziedziczył po mamie, która zmarła w wieku 42 lat. Mężczyzna wymaga wsparcia w kąpaniu, ubieraniu czy przypominaniu, kiedy się urodził. Codziennie może liczyć na pomoc żony Małgorzaty, która walczy za dwoje. – My, opiekunowie jesteśmy pozostawieni sami sobie – przyznaje w cyklu „Siła jest kobietą”. 

Jeśli są wskazania do podania adrenaliny, to niezależnie od jej zastosowania pacjent powinien pilnie skontaktować się z lekarzem. U starszych osób, chorujących na choroby układu krążenia, ryzyko zgonu z powodu ciężkiej anafilaksji przy niepodaniu adrenaliny jest znacznie większe niż potencjalne objawy uboczne związane z jej działaniem. Także u starszych osób pojawia się problem wynikający z faktu, że zażywane przez nie inne leki mogą w istotny sposób powodować groźniejszy przebieg lub gorszy efekt leczenia ciężkiej reakcji uczuleniowej. Klasycznie wpływ taki wywierają leki kardiologiczne z grupy tzw. alfa-blokerów. Jeśli dojdzie do reakcji uczuleniowej ze skurczem oskrzeli u chorych stosujących tę grupę leków, leki rozszerzające oskrzela są nieskuteczne, gdyż receptor, poprzez który działają, został zablokowany przez lek z grupy β-blokerów. Stąd ryzyko śmierci z powodu anafilaksji u pacjentów leczonych β-blokerami jest większe niż u osób niestosujących tej grupy leków. Na ciężkość reakcji uczuleniowej niekorzystnie wpływa również przyjmowanie niektórych leków obniżających ciśnienie tętnicze krwi (z grupy inhibitorów enzymu konwertującego angiotensynę). 

W programie „40 kontra 20” wiele kobiet walczyło o serce Toma Grabowskiego, ale to Amira Ellili okazała się być jego numerem jeden. Zwyciężczyni show wyznała nam, jak potoczyły się ich losy po powrocie do Polski. – Poznałam jego córkę, byłą żonę i część rodziny. Szybko się polubiliśmy – powiedziała. Co było dalej? 

Jaki miód wybrać

Osoby z historią chorób serca

Osoby, które mają problemy z trawieniem cukru 

9) Żywności o wysokiej zawartości cukru może powodować biegunkę.Dlatego warto też unikać produktów, w których znajduje się skoncentrowany cukier, takich jak: cukier stołowy, miód, galaretki, syropy, lody, ciasta, ciastka, cukierki i inne słodycze oraz napoje gazowane. Istnieje jednak możliwość rozcieńczania soków wodą. 

Lekarze i dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożyciem cukru, o co nietrudno, ponieważ ze względu na walory smakowe i właściwości konserwujące jest on dodawany do wielu produktów żywnościowych – nie tylko słodyczy i ciast, ale także do keczupu, majonezu, jogurtów smakowych, płatków śniadaniowych, napojów owocowych, a nawet wędlin. W niektórych produktach może go być nawet kilka-kilkanaście łyżeczek. 

Wiele osób, słysząc, że musi usunąć „cukier z diety”, myśli, że chodzi ogólnie o węglowodany. Jest to błędne rozumowanie, ponieważ węglowodany są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, a tym, co powinniśmy wyeliminować, jest cukier stołowy oraz produkty zawierające cukier w składzie, np. słodycze, produkty przetworzone, słodzone sosy, napoje czy inne przekąski. Dieta powinna być jak najbardziej naturalna i pozbawiona produktów przetworzonych zawierających cukier dodany. 

Osoby, które mają problemy z metabolizowaniem cukru 

Przeciwwskazaniem jest także nadwaga i cukrzyca, ponieważ ten typ alkoholu zawiera dużą ilość cukru. Przede wszystkim zalecany jest umiar. Alkohol w nadmiarze jest szkodliwy dla każdego, a nadmierne picie miodu może spowodować nieprzyjemne objawy następnego dnia. 

Cukier jest kaloryczny (405 kcal na 100 g) i ma wysoki indeks glikemiczny (IG 70). Jego konsumpcja w dużych porcjach (np. batonik, słodka bułka) powoduje gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi i równie gwałtowny jej spadek. Taki efekt wynika z wydzielenia w organizmie dużej dawki insuliny, której rolą jest obniżanie poziomu cukru we krwi. Częste i nadmierne spożywanie cukru prowadzi do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typ 2. 

Wydawać by się mogło, że skoro fruktoza nie wpływa znacząco na poziom glukozy we krwi, to może być idealnym zamiennikiem cukru. Niestety, nie jest. Pomimo, że nie podnosi stężenia cukru we krwi, to nadal negatywnie wpływa na stan naszego zdrowia 

Related Posts

1 comment

Milena 26 stycznia, 2023 - 5:42 pm

Ciekawy artykuł z wartościowymi informacjami

Reply

Leave a Comment