Przygotuj kolbę kukurydzy, odcinając ją od kolby
Przed gotowaniem kukurydzę należy obrać z liści i włosków oraz odciąć zbyt długi trzon. Najlepiej gotować kilka kolb kukurydzy w dużym garnku. Jeśli nie mamy dużego garnka można kolbę kukurydzy pokroić na mniejsze kawałki. Nalewamy tyle wody, aby przykryć kolby. Najlepiej, jeśli wody jest na tyle dużo, aby kolby mogły się przekręcać w czasie gotowania. Jeśli nie mamy dużego garnka, musimy przekręcać kukurydzę ręcznie.
Oczyszczoną kolbę kukurydzy układamy w specjalnym naczyniu do gotowania w mikrofali z odpowietrznikiem na przykrywce lub w naczyniu przykrytym folią spożywczą (trzeba w niej zrobić 2-3 otworki dla odprowadzenia pary), zalewamy 2-3 łyżkami wody i gotujemy na najwyższej mocy 5 min.
Przed gotowaniem kukurydzy należy upewnić się, że łuski są napięte. Można również wyłuskać kolby za pomocą szczypiec. Gdy kukurydza jest już ugotowana, przełóż ją na durszlak wyłożony ręcznikiem kuchennym. Jeśli chcesz, możesz dodać do kukurydzy odrobinę majonezu lub masła.

Przygotuj kolbę kukurydzy, odcinając ją od kolby
Usuń jedwab z kolb kukurydzy
Kolby wyjmij z opakowania. Zdejmij „ubranko z włosami”. Jeśli trzon bardzo wystaje, obetnij jego nadmiar ostrym nożem. W nieprzerośniętej i świeżej kukurydzy odetniesz go z łatwością. W dużym, szerokim garnku zagotuj z wodę do wysokości nie większej niż 15 cm. Dodaj płaską łyżkę soli. Umieść kolby w garnku z gotującą się, osoloną wodą.
Jedwab powinien mieć też zamkniętą wilgoć. Jeśli widzisz drobne dziurki w skórze, unikaj ich, pochodzą od robaków! Nie należy jednak obierać wszystkich skórek. Kiedy kukurydza wysycha, naturalne cukry zaczynają przekształcać się w skrobię i nie smakują tak dobrze. Więc jak ugotować kukurydzę.
Uszy są oczyszczane z uszkodzonych i brudnych liści, pozostawiając tylko kilka cienkich. Ze stygmatów usuwane są tylko ciemne górne części. Zachowanie określonej ilości liści i włosków podczas gotowania pozwala uzyskać bardziej aromatyczne i smaczne ziarna.
Upiecz kolby kukurydzy nad bezpośrednim ogniem
Kukurydzę przechowywać w lodówce w łusce. Upewnij się, że jest szczelnie owinięty w plastikową torbę, suche powietrze jest jego wrogiem. Jeśli ziarna wyschną, będą miały skrobiowy smak. Jeśli pójdziesz jeszcze dalej, możesz zawinąć uszy w wilgotne ręczniki papierowe, a następnie umieścić je w plastikowej torbie, aby utrzymać wilgoć. Zjedz kłosy kukurydzy w ciągu 3 dni.
Jeśli planujesz przyjęcie na dworze z grillem, polecam ugotować wcześniej kukurydzę (10 minut wystarczy), przestudzić kolby i odłożyć. Na przyjęciu wystarczy już tylko kilka minut na kratce grilla, by były gotowe. Możesz po ugotowaniu posypać kukurydzę słodką papryką, kminkiem. W wersji deserowej super smakuje z cynamonem lub odrobiną kardamonu.. wszystko to kwestia gustu 🙂 Kukurydzę po ugotowaniu można obrać nożem z nasion. Nasiona można dodać do zupy lub sałatki.Smacznego.
Wyczesać kolbę szczoteczką
Żółty barwnik dostarcza przeciwutleniaczy zwanych luteiną, które są dobre dla zdrowia oczu i zeaksantyny dla zdrowia skóry. Ma większą ilość błonnika nierozpuszczalnego w stosunku do rozpuszczalnego, co zapewnia korzyści trawienne. Jeśli jest dostępna, staraj się kupować kukurydzę organiczną, aby uzyskać jak najbardziej odżywcze plony.
Chciałbym napisac, że Pani Olga powoli acz nieubłaganie zaczyna brylowac w sieci. Przepisy z tych prostych stają sie powoli wyznacznikami, że „zawsze wyjdzie”. Dla mnie ta strona to taki pierwszy wybór, gdy do głowy wpada pytanie „jak to zrobic?” albo „a moze by coś nowego ?”
Jestem facetem ktory raczej nie siedzi w kuchni ale wiecie, czasami wypada coś zrobic w domu smacznego aby odciązyc drugą połówkę albo aby pokazać ze tez cos dam rade zrobić 🙂
Pozdrawiam Pani Olgo.
Strona korzysta z plików cookies („ciasteczka”) w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Więcej w polityce prywatności. Preferencje co do obsługi cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Ugotowaną kolbę przełożyć na deskę do krojenia
Cześć! Mam na imię Kasia. Witaj na moim blogu, który prowadzę dla Ciebie już od 10 lat 🙂 Znajdziesz tu proste i smaczne przepisy na śniadania, obiady, kolacje, przekąski czy desery. Najwięcej jednak jest tu pomysłów na szybkie dania do pracy – makarony czy sałatki.

Ugotowaną kolbę przełożyć na deskę do krojenia
Ugotowaną kolbę pokroić
Podsmażania lub grillowanie:Po wyłączeniu palnika nad garnkiem ord razu wyjmij kolby z wrzątku. Umieść je na desce, by odparować wodę. Takie kolby są gotowe do zjedzenia np. z odrobiną masła. Można je też dodatkowo podsmażyć na patelni z masłem klarowanym a na koniec posypać ostrą papryką. Jeszcze lepiej umieścić je na kratce grilla i podpiec na rumiano.
Jakkolwiek ja przygotowujesz (z wody, z grilla itd.) najwazniejsze jest to zeby byla jak najswiezsza i ze nalezy ja zjesc jak najszybciej po ugotowaniu. Od momentu zerwania kolbykukurydzy zaczyna sie reakcja enzymatyczna ktora przemienia cukry proste w ziarnach w skrobie. Gotowanie
1 comment
Napewno spróbuje zrobić sobię taką kukurydze